Una dintre cele cinci obligatii canonice pentru musulmani, alaturi de rugaciune, milostivenia legala, profesiunea de credinta si pelerinajul, postul Ramadanului a fost instituit la Medina, in secolul VII. Noiembrie a fost aleasa luna Ramadanului pentru ca in aceasta perioada a avut Mohamed primele sale revelatii.
Postul (saum) este obligatoriu pe intreaga perioada a lunii de Ramadan pentru toti musulmanii, cu exceptia bolnavilor si a calatorilor, ce sunt scutiti cu anumite conditii. El incepe o data cu aparitia lunii noi, este anuntat oficial si trebuie respectat cu rigurozitate de la apusul pana la rasaritul Soarelui. Anul acesta, Ramadanul incepe pe 16 noiembrie, nu pe 17 cum se obisnuieste, au anuntat liderii spirituali musulmani.
Inainte de rasaritul Soarelui se formuleaza intentia de post, fara de care respectarea acestuia nu este valabila. In timpul zilei este absolut interzisa consumarea substantelor materiale, fie ele solide sau lichide. Interdictia priveste, de asemenea, fumatul si relatiile sexuale. Dupa apusul Soarelui, este permisa o masa, iar in zori, a doua masa, inainte de reluarea postului. Postul este obligatoriu si prin compensare (atunci cand nu s-a postit intreaga luna), prin ispasiri minore sau majore (atunci cand postul a fost intrerupt prin relatii sexuale sau s-a beneficiat de o dispensa legala, precum si in anumite situatii exceptionale).
Ramadanul se incheie prin organizarea uneia dintre cele doua mari sarbatori ale anului musulman, asa-numita -sarbatoare a rupturii- sau -mica sarbatoare-, care include rugaciuni comune in public si pomana pentru saraci.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane