Atacarea Irakului de catre fortele americano-britanice se apropie din moment in moment, iar costurile conflictului sunt calculate la ordinul zecilor de miliarde de dolari. Asa cum relatam intr-o corespondenta trecuta, analistii estimeaza ca incercarea de inlaturare de la putere a liderului irakian, Saddam Hussein, va scoate din buzunarele americanilor peste 60 miliarde de dolari, iar pietele petrolului, metalelor pretioase si zeci de ramuri industriale vor trece prin perioade dificile. Nu insa toata lumea va iesi in pierdere in cazul unei repetari a -Furtunii din Desert- in Golful Persic.
Cu inventivitatea lor recunoscuta si profitand de iminenta conflictului care bate la usa, mii de afaceri puse pe picioare de americani ingeniosi isi arata roadele, iar prognozele sunt dintre cele mai imbucuratoare. Spre deosebire de evolutiile economico-financiare de pe Wall Street, care par dintre cele mai sumbre pentru gigantii bancari, firmele din domeniul telecomunicatiilor sau companiile aeriene, ultimele cateva saptamani au fost martorele unui adevarat -boom- pentru foarte multe intreprinderi mici si mijlocii din Statele Unite. Cateva companii producatoare de banda izolatoare sau de plastic (materiale necesare ermetizarii locuintei in eventualitatea unui atac chimic sau biologic) au inregistrat vanzari uriase, iar cererile cresc.
La randul lor, mici companii farmaceutice s-au vazut nevoite sa suplimenteze productia pastilelor de potasiu sau de antibiotice, mai ales dupa valul de amenintari teroriste care a ingrozit populatia si dupa ce oficialii de la Washington i-au sfatuit pe americani sa se protejeze in cazul unui atentat chimic. O firma din Carolina de Nord, infiintata in urma cu doar trei ani -ca o mica afacere de familie-, a anuntat, spre exemplu, cresteri ale vanzarilor cu 1000% in ultimele saptamani, iar tabletele de iod pe care le comercializeaza (o cutie de 200 de pastile costa 19.95 dolari) au fost achizitionate in cantitati industriale de catre Serviciul Postal sau echipele olimpice americane. Profituri uriase inregistreaza si cateva companii de vanzari on-line ale echipamentelor de protectie, incepand cu masti de gaze si terminand cu -corturi de supravietuire-.
O prospera firma californiana localizata in San Diego, -Approved Gas Masks-, ofera spre vanzare pe Internet o linie completa de masti de gaze (inclusiv -celebrele masti M-15 folosite de comandourile israeliene!-), in timp ce de foarte multa trecere se bucura un aparat de detectare a radiatiilor al carui pret este de -doar 179 de dolari-. La fel de populare sunt si costumele de protectie, americanii repezindu-se sa cumpere un costum impotriva -atacurilor chimice masive-, care valoreaza 118.50 dolari, in timp ce costumele pentru copiii intre trei si opt ani, numite BARDAS, trec binisor de 470 de dolari. Avantajul acestora din urma este insa ca -protejeaza perfect copilul-, iar diferite accesorii ii permit purtatorului sa respire confortabil, sa bea apa dintr-un mic termos incorporat si chiar sa simta adierea placuta a unui minuscul aparat de aer conditionat atasat costumului.
La capitolul adaposturi, -Radius Engineering-, o firma din New Hampshire, ofera -adaposturi de fibra de sticla- ce pot gazdui 10 persoane, dotate inclusiv cu gemulete blindate si justificandu-si, spun expertii, pretul de 66.000 de dolari. La fel de utile au fost considerate si micile -corturi de supravietuire-, produse de -Harden Structures-, o mica intreprindere din Virginia Beach, care asigura protectie impotriva atacurilor chimice, biologice sau nucleare si pentru care cativa new-yorkezi au si achitat 7.500 de dolari. Si exemplele nu se opresc aici.
Daca industria aviatica de peste Ocean se asteapta la pierderi de peste noua miliarde de dolari in acest an, nu acelasi lucru se poate spune despre companiile de asigurari, care au fost invadate de cereri in crestere direct proportionala cu intensificarea pregatirilor de razboi in zona Golfului Persic. La New York, oamenii s-au repezit sa obtina asigurari pentru ei sau bunuri, convinsi fiind ca bombardamentele impotriva Irakului vor declansa un val de atacuri teroriste in metropola de la malul Oceanului Atlantic. Celebrul lant de librarii -Barnes&Noble- a anuntat recent ca brosurile turistice despre Irak, multe dintre ele editii copertate de lux cu preturi de cateva zeci de dolari bucata, s-au epuizat, iar cartile ce au ca subiect statul arab sau liderul de la Bagdad (-Furtuna amenintatoare- a lui Kenneth Pollack, -O istorie a Irakului- scrisa de Charles Tripp sau op-ul -Saddam: regele terorii- a lui Con Coughlin) au devenit nesperate best-seller-uri in New York. In micile magazine de moda din Soho sau East Village, alaturi de tricouri ce au imprimate figura regelui rock-n-roll, Elvis Presley, sau pe cea a lui Bob Marley, foarte populare au devenit bluzele cu inscriptii antirazboi (-I don*t believe in your war, Mr. Bush-) sau proconflict (-Give war a chance!-), oamenii fiind incurajati si de pretul relativ modest al unui astfel de tricou, aproximativ 15 dolari.
Excelente sunt si vanzarile la jocurile video despre Saddam Hussein si armata ineficienta de inspectori ai Natiunilor Unite, cele mai vandute fiind -Holy War- si -Saddam plays game-, care il arata pe liderul de la Bagdad jucand un fel de -alba-neagra a rachetelor- cu presedintele George W. Bush. Companiile media americane raporteaza, la randul lor, cresteri ale cifrelor de afaceri, iar batalia pentru audiente (si, implicit, reclame de milioane de dolari!) este in plina desfasurare. Marile canale de televiziune au si trimis armate intregi de reporteri in Orientul Mijlociu pentru a satisface interesul crescand al americanilor pentru informatii, in timp ce, la New York, diferite grupuri pacifiste si -prorazboi-, conduse de staruri de cinema, cantareti sau regizori faimosi, sunt taxate cu sume de ordinul zecilor de milioane de dolari de posturile FOX, NBC sau CBS pentru a-si face auzite opinile la ore de maxima audienta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane