Home În Lume Razboiul din Irak, usa pentru Al-Qaida in Europa

Razboiul din Irak, usa pentru Al-Qaida in Europa

DISTRIBUIŢI

De-a lungul timpului, s-au aflat in randurile conservatorilor britanici si nume care au criticat, din pacate, in van, politica de imigrare a Londrei, dintre acestia cel mai vehement fiind Enoch Powell care, in 1968, a calificat-o drept -un pericol mortal pentru viitorul tarii-, prezicand ca -va veni o vreme in care britanicii nu vor mai fi stapani la ei acasa-. Iata ca acum, cand mana terorii si-a pus amprenta peste Marea Britanie, predictiile lui Powell capata conturul realitatii, in pofida luptei intense, dar tardive, a autoritatilor de combatere a fenomenului. Dar cine este cu adevarat responsabil?


Daca luam in considerare raportul recent publicat al Chatham House, Institutul Regal pentru Afaceri Internationale, cunoscut centru de cercetare din Londra, atunci prezenta militara britanica in Irak este cauza principala a tragicelor evenimente din 7 iulie. Razboiul din Irak i-a oferit organizatiei Al-Qaida ocazia de a se consolida si a sporit vulnerabilitatea Marii Britanii in fata atentatelor de tipul celor comise la Londra. Pe de alta parte insa, Munir Akram, ambasadorul Pakistanului la Natiunile Unite, crede ca nu tara sa e de vina pentru carnajul londonez, fara a nega problemele in plan national cu militantii fundamentalisti, subliniind ca Regatul Unit a devenit -un loc unde infloreste terorismul-, cu propriii ei predicatori extermisti si, mai nou, -atentatori sinucigasi bastinasi-.

Politici riscante

Razboiul din Irak -a accelerat propaganda, recrutarea si strangerea de fonduri de catre reteaua Al-Qaida, a creat diviziuni in cadrul coalitiei si a oferit retelei o tinta si un teren de antrenament, a deturnat fonduri care ar fi putut fi utilizate pentru sustinerea guvernului afgan al lui Hamid Karzai si pentru aducerea lui Ussama bin Laden in fata justitiei-, au apreciat autorii raportului intitulat -A sta pe scaunul pasagerului in lupta impotriva terorismului este o politica foarte periculoasa-.

In consecinta, tot Marea Britanie este responsabila, dat fiind ca guvernul londonez -desfasoara o politica antiterorista mana in mana cu SUA, neluand insa decizii pe picior de egalitate cu Washingtonul- si contrazic in totalitate argumentele oferite de premierul Tony Blair in incercarile lui de a convinge opinia publica de faptul ca atentatele nu au nimic in comun cu razboiul irakian. Degeaba anunta oficialii in prezent o eventuala retragere partiala a trupelor, pana la sfarsitul anului. Potrivit cercetatorilor, ei au ignorat amenintarea islamista si au adapostit mult timp extremisti care puneau la cale atacuri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.