Gata, s-a terminat cu armistitiul convenit de israelieni si palestinieni. Asa a anuntat ieri gruparea radicala Hamas, dupa ce armata israeliana a reusit, in cursul unui raid intreprins in orasul Gaza, sa-l ucida pe unul dintre principalii lideri ai acestei grupari. In ajun, guvernul de la Tel Aviv avertizase, dupa o reuniune de urgenta convocata de premierul Ariel Sharon, ca -riposta Israelului la atentatul sinucigas de marti seara, de la Ierusalim, soldat cu peste 20 de morti si aproape 130 de raniti, va fi dura pentru teroristi, dar nu va afecta procesul de pace-. De partea cealalta a baricadei, primul-ministru palestinian, Mahmud Abbas, a amenintat cu demisia intregului cabinet, daca presedintele Autoritatii palestiniene, Yasser Arafat, nu va da o mana de ajutor in stoparea violentelor.
Ismail Abu Chanab era numarul trei in ierarhia gruparii Hamas. El a fost ucis impreuna cu doi dintre membrii garzilor sale de corp. In raidurile de ieri ale Tsahal asupra a patru localitati din teritorii – Jenin, Nablus, Tulkarem si Ramallah – si-au pierdut viata trei palestinieni. Imediat Hamas s-a declarat -eliberat- de obligativitatea respectarii acordului de incetare a focului. Afirmatie calificata -ridicola- de Ministerul israelian de Externe. -Asasinarea lui Abu Chanab inseamna uciderea armistitiului-, a venit replica unui responsabil Hamas. Ceva mai diplomat in exprimare, vicepresedintele Hamas, Abdel Aziz Rantisi, tinta unui atentat esuat al israelienilor, a tinut sa precizeze ca -atat timp cat agresiunea israeliana nu va lua sfarsit, noi vom riposta. Cu toate acestea, sustinem in continuare planul international de pace-, asa-numita -foaie de parcus-, scrisa de SUA in colaborare cu Uniunea Europeana, ONU si Rusia.
Cu cateva ore inainte, presedintele Statelor Unite, George Bush, isi intensificase presiunile asupra Autoritatii Palestiniene, chemata, in termeni categorici sa desfiinteze gruparile radicale Hamas si Jihadul islamic, autoarele atacului de la Ierusalim. -Trebuie facut mai mult-, a afirmat, in acest sens, purtatorul de cuvant al sefului administratiei americane, Scott McClellan. -Nu putem admite existenta si pe mai departe a acestor organizatii teroriste. Ele trebuie desfiintate-, a adaugat el. Adresandu-se premierului Sharon, el i-a cerut acestuia sa nu actioneze sub impresia emotiilor generate de atentatul de marti si revendicat de Hamad si Jihadul islamic. -Esential este ca toate partile sa continue sa vorbeasca despre progres. Procesul de pace din Orientul Mijlociu ramane o misiune pe care nu intentionam sa o abandonam-, a subliniat McClellan. Pe acest fundal, s-a anuntat acordarea de catre SUA a unui credit de noua miliarde de dolari Israelului. Pana acum, deblocarea acestui imprumut fusese, oarecum, conditionata de accelerarea punerii in practica a -foii de parcurs-. Ingrijorarea Washingtonului este pe deplin justificata. La mijloc este, in ultima instanta, politica de pace angajata de Bush in Orientul Mijlociu, care, dupa ultimele evenimente din zona, se vede serios sifonata. Iar alegerile prezidentiale se apropie cu pasi repezi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane