Despre ceea ce inseamna razboiul pentru populatia irakiana s-a vorbit putin, iar despre riscurile umanitare pentru acea zona a lumii si mai putin. Unul dintre avertismentele cele mai dure lansate in acest sens se regaseste intr-un document confidential al Natiunilor Unite, a carui versiune integrala poate fi consultata pe site-ul de informatie alternativa cu privire la razboiul din Irak www.informationguerrilla.org. Conform acestei surse, documentul intitulat -Integrated Contingency Plan for Iraq and Neighbouring Countries- si datat 7 ianuarie 2003 avertizeaza ca 30% dintre copiii irakieni sub cinci ani ar risca sa moara de foame in eventualitatea unui conflict armat. Ultimele cifre disponibile arata ca in Irak sunt circa 4,5 milioane de copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, iar 30% inseamna 1,26 milioane. La fel de ingrijoratoare sunt si alte cifre cu privire la impactul razboiului asupra populatiei civile:
– 500.000 de potentialele victime directe si indirecte ale conflictului,
– circa 3 milioane de persoane care risca infometarea,
– 18 milioane de persoane care ar avea acces limitat la apa potabila,
– 8 milioane de persoane care ar fi lipsite de servicii sanitare si igienice.
Previziunile continute in documentul ONU se refera la un scenariu cu impact mediu, bazat pe urmatoarele ipoteze: campania militara se loveste de o anumita rezistenta, dar ia sfarsit cel mai tarziu dupa trei luni; distrugerea semnificativa a infrastructurilor esentiale si miscari semnificate ale populatiei cauzate de ofensiva terestra si bombardamentele aeriene; accesul limitat la civilii care au nevoie de asistenta.
Ca urmare a celor 12 ani de sactiuni economice, populatia vcivila este foarte vulnerabila. Conform -World Food Programme-, sunt 16 milioane de irakieni (60% din populatie) care depind de ratiile alimentare lunare furnizate de catre guvern. Un conflict armat ar duce la bulversarea programului -Oil for Food-, considera ONU, mai ales in localitatile din centrul tarii, la Mossul sau Kirkuk spre exemplu.
Printre efectele unui conflict militar se numara si dislocarea pe scara medie sau larga a populatiei irakiene catre zonele rurale sau de frontiera. Conform estimarilor Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, ne putem astepta la 1,45 milioane de refugiati si persoane in cautare de azil care ar putea incerca fuga din Irak in timpul razboiului. Fluxurile cele mai importante ar fi catre Turcia, Iran, Iordania, Siria, Arabia Saudita si Kuweit.
Avertismentul lansat de catre ONU in documentul sau confidential este confirmat si de catre organizatiile pentru drepturile omului si refugiati, in special Crucea Rosie Internationala, Amnesty International si Medicii fara Frontiere. Aceste organizatii au lansat si ele un avertisment, la data de 20 martie, subliniind ca razboiul din Irak poate declansa o catastrofa umanitara.
Situatia ingrijoratoare pe teren
Situatia de acum din Irak pare sa confirme previziunile sumbre ale ONU. Luptele care se poarta de cateva zile in jurul localitatii Basra fac imposibil accesul ajutoarelor catre cele doua milioane de locuitori ai orasului. In sudul Irakului se simte deja lipsa apei potabile, pentru ca principala uzina pentru tratarea apei, la Quafa al-Qaid, nu mai functioneaza. Exista pericolul unei epidemii, care ar putea lovi in scurt timp 100.000 de copii din sudul Irakului, conform UNICEF. Trevor Rowe, purtator de cuvant al World Food Programme, a declarat ieri ca la sfarsitul conflictului va fi cu siguranta nevoie de cea mai ampla operatiune umanitara din istorie. -Intreaga populatie irakiana, 27 milioane de oameni, este subnutrita si va avea nevoie de ajutor-, a subliniat acesta.
Prima nava cu ajutoare, Sir Galahad, sub pavilion britanic, a sosit ieri in Portul Umm Quasr: a transportat 200 de tone de alimente, medicamente, apa si alte produse pentru populatia irakiana. Trupele britanice au distribuit primele pachete la Umm Quasr. Alte ajutoare au ajuns in mica localitate din sudul Basra, Safwan, cu ajutorul voluntarilor de la Crucea Rosie Internationala.