Presedintele american George W. Bush mai are cateva zile de ragaz inaintea unei provocari electorale uriase al carui centru nervos se gaseste in forurile de conducere ale Organizatiei Mondiale a Comertului si Uniunii Europene, dar care are ramificatii in fiefurile republicane de pe intreg teritoriul SUA.
Avertismentul a fost oficial lansat dinspre Bruxelles de comisarul european pentru comert Pascal Lamy, potrivit caruia, in cazul unei decizii favorabile a OMC, asteptata pentru luni, UE va pune in practica masuri vindicative ca raspuns la hotararea mai veche a SUA de a mari cu 30% taxele vamale pentru importurile de otel.
Organizatia Mondiala a Comertului a hotarat in mai ca masura americana, ce dateaza din ianuarie anul trecut, nu este concordanta cu normele sale si urmeaza ca, la inceputul saptamanii viitoare, sa dea un verdict final la apelul initiat de Statele Unite. Washingtonul sustine ca masura este una temporara si necesara ca modalitate de protejare fata de puternica competitie straina a industriei nationale, aflata in plin proces de restructurare. La randul ei, UE se plange ca si siderurgia europeana traverseaza o perioada la fel de dificila, iar pozitia ei este sustinuta si de alte state exportatoare de otel.
Atuul european este unul cu bataie lunga si speculeaza dependenta liderului de la Casa Alba de sprijinul electoral in alegerile de anul viitor, cand va incerca sa obtina un nou mandat. Lista cu produsele americane carora UE le va impune sanctiuni in replica la scandalul otelului a fost astfel alcatuita incat sa afecteze companii din acele state americane ce sprijina Partidul Republican. Se regasesc aici motocicletele Harley Davidson, citrice, textile, in total 2,2 miliarde de dolari, anual. Alte taxe vamale suplimentare vor fi impuse marfurilor americane de patru miliarde de dolari pe an, daca Washingtonul nu renunta la scutirile de impozite pentru exportatorii americani. Ingrijorarea europeana este cu atat mai mare cu cat SUA iau in considerare extinderea situatiei actuale pana in 2005.
Pe plan intern, presedintele este prins la mijloc, intre presiunile unor state producatoare de otel precum West Virginia sau Ohio si criticile unei parti importante a companiilor americane, care se plang de efectele negative ale scumpirii otelului asupra propriilor afaceri, respectiv cresterea costurilor, valurile de restructurari adiacente si scaderea profitului. Potrivit datelor furnizate de Comisia americana pentru Comert International, cresterea taxelor vamale la otelul importat si, implicit, scumpirea acestuia s-a tradus intr-un dezechilibru pronuntat si negativ intre castigurile nu foarte mari ale producatorilor de otel si pierderile semnificative ale acelor companii ce folosesc otelul ca materie prima in activitatile lor.
In plus, multe din afacerile cu otel s-au mutat in Canada, unde marfurile sunt produse si apoi trimise in Statele Unite, fara a mai fi subiect al taxelor suplimentare de 30%.
Astfel, desi menit sa protejeze locurile de munca si companiile americane prin incurajarea afacerilor acestora, razboiul otelului are un efect contrar, spun vocile critice, si, mai mult, unul de bumerang pentru politica republicana de dincolo de Ocean, afectata deja de problemele economice generale si de situatiile imprevizibile create in Irak.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane