Home În Lume Razboiul zaharului

Razboiul zaharului

DISTRIBUIŢI

Dupa banane, carnea de vaca si produsele adiacente si otel a venit randul zaharului sa devina subict de cearta in cercurile comerciale internationale.

Subventiile acordate de Uniunea Europeana producatorilor de zahar de pe teritoriul sau constituie un nou motiv de disputa pe plan international, statele dezvoltate fiind acuzate ca distrug productia tarilor sarace, ale caror venituri depind de anumite culturi.

Doi dintre cei mai mari exportatori internationali de zahar, Brazilia si Australia, au depus deja o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului, in care acuza UE de practici de dumping.

Brazilia sustine ca Uniunea Europeana arunca pe piata internationala cantitati mari de zahar la preturi mult mai mici decat costurile de productie, afectand astfel exporturile altor state si exercitand presiuni asupra preturilor pe piata globala.

Uniunea a respins acuzatiile, argumentand ca sprijinul finanaciar acordat producatorilor si exportatorilor nu incalca prevedrile comerciale internationale.

Uniunea Europeana respinge acuzatiile

Potrivit unui purtator de cuvant al UE, comunitatea europeana este cel mai mare importator de zahar si, prin urmare, ofera un sprijin deosebit producatorilor din tarile sarace. Organismul comunitar importa anual circa 1,6 milioane tone de zahar, potrivit programelor semnate cu statele africane, din Caraibe si Pacific. O parte din acestea sunt apoi trimise la export tot de UE.

-Daca ataca Uniunea Europeana, atunci ataca statele in curs de dezvoltare-, suna apararea purtatorului de cuvand pe probleme de agricultura de la Bruxelles.

Arbitrul OMC

Plangerea depusa de cele doua state face necesara interventia OMC. Discutii in acest sens au fost deja stabilite peste doua luni si reprezinta primul pas intr-un complicat proces de mediere care ar putea conduce fie la sanctionarea Uniunii Europene, fie la legitimarea subventiilor acordate producatorilor si exportatorilor europeni de zahar, care se ridica la circa 2,5 miliarde de dolari anual.

Tarile africane au cel mai mult de pierdut

Zaharul este cultivat in multe dintre cele mai sarace tari africane, precum Mozambic, Uganda, Etiopia, care, desi produc mult mai ieftin decat in Uniunea Europeana, trebuie sa-si vanda marfa la preturi necompetitive, in lipsa subventiilor.

Anumite agentii comerciale au solicitat reducerea cu 25% a productiei europene de zahar, tocmai pentru a imbunatati conditiile pe piata internationala si a permite accesul producatorilor si exportatorilor din tarile in curs de dezvoltare.

Uniunea Europeana este unul dintre cei mai costisitori producatori de zahar din lume si, cu toate acestea, exporta aproape jumatate din cantitatea totala prezenta pe piata.

Preturile mici ale zaharului au fortat unele guverne sa ia masuri pentru a-i ajuta pe producatori. Guvernul australian a adoptat recent un pachet de masuri, in valoare de 81 milioane de dolari, menit sa finanteze activitatea fermierilor. Programul va fi finantat din fondurile colectate prin aplicarea unui impozit suplimentar la vanzarile de zahar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.