Home În Lume -Recolta de baza- va demara maine

-Recolta de baza- va demara maine

DISTRIBUIŢI

Operatiunea -Recolta de baza-, a cincea misiune a Aliantei Nord-Atlantice in Balcani, este programata sa demareze maine dupa-amiaza, cand primele arme ale rebelilor albanezi ar trebui sa fie predate militarilor din trupele NATO dislocate deja in Macedonia. Informatia a fost furnizata de cotidianul britanic -The Times- si a fost sustinuta de declaratiile mai multor diplomati de la Bruxelles. Aprobarea pentru demararea acestei misiuni va fi anuntata astazi de catre Consiliul Atlanticului de Nord, care s-a reunit ieri pentru a audia raportul generalului Joseph Ralston, comandantul suprem al fortelor aliate in Europa. Acesta a fost prezent luni in Macedonia, pentru a studia conditiile de securitate si modul in care sunt respectate conditiile impuse de NATO pentru dislocarea fortelor sale.

Dupa intalnirile pe care comandantul Ralston le-a avut cu ofiterii de legatura britanici si cu reprezentantii gherilelor UCK, acesta a ajuns la concluzia ca acordul de incetare a focului este respectat, in mod global, si ca rebelii sunt foarte cooperanti in ceea ce priveste dezarmarea lor voluntara. Negocierile cu liderii gherilei continuau si ieri, in mai multe locuri stabilite ca puncte de colecta si unde rebelii sunt asteptati pentru a preda armamentul pe care il detin. 15 astfel de locatii au fost stabilite pana acum. Surse din cadrul Aliantei au afirmat ca programul de colactare a armelor va fi structurat minutios, stabilindu-se un calendar si proceduri clare in vederea acestei operatiuni. Este vital ca acest proces sa inceapa imediat, pentru a nu pierde increderea de care se bucura acum fortele NATO, au precizat aceleasi surse, citate de cotidianul -The Times-.

Locotenent-colonelul Clive Chapman, comandantul Batalionului al II-lea de paratrupe, principala contributie britanica la -Recolta de baza-, este deja in Skopje pentru a pregati sosirea batalionului sau de 680 de militari. Intregul batalion de paratrupe va fi transportat in Macedonia la bordul unui aparat Hercules, iar primele unitati vor fi gata sa colecteze armele rebelilor albanezi chiar de joi dupa-amiaza. Militarii francezi si cei greci vor si ei dislocati rapid, astfel incat sa imparta responsabilitatea colectarii armamentului cu paratrupele britanice, pe parcursul acestei saptamani. Franta va trimite 530 de militari din Regimentul al II-lea de Infanterie al Legiunii Straine. Francezii vor comanda unul dintre cele patru batalioane care vor fi implicate in adunarea armelor, avand in subordine trupe germane si spaniole. Celelalte batalioane vor fi comandate de britanici, greci si de italieni.

Germania, indecisa inca in privinta trimiterii de trupe in Macedonia

Participarea militarilor germani la misiunea -Recolta de baza- divizeaza profund clasa politica de la Berlin. Parlamentul german ar trebui sa se pronunte cat de curand asupra acestei chestiuni, in cadrul unei sesiuni extraordinare, a carei data exacta nu a fost fixata. Aproximativ 30 de deputati social-democrati si-au anuntat refuzul de a vota in favoarea interventiei fortelor germane in Macedonia. In opinia acestora, misiunea NATO este cladita pe o eroare – conflictele etnice nu pot fi rezolvate pe cale militara. O parte dintre ecologisti, precum si toti deputatii neocomunisti din PDS se opun acestei misiuni. Pentru sceptici, trimiterea militarilor intr-o noua operatiune in Balcani nu serveste pacii, fortele NATO nu vor reusi, in doar cateva saptamani, sa restabileasca pacea in aceasta regiune sensibila. Opozitia crestin-democrata este divizata in privinta acestei chestiuni. Printre criticii participarii germane la -Recolta de baza- se numara si fostul ministru al apaparii din timpul lui Helmut Kohl, Volker Ruhe. Se pare ca CDU va pune conditii pentru a vota favorabil in Bundestag – marirea bugetului alocat Armatei germane. Pentru cancelarul Schroder, Germania trebuie sa participe la misiunea NATO, pentru a demonstra partenerilor sai din Alianta ca isi respecta responsabilitatile. Dezbaterea pe marginea acestui subiect s-a largit, la sfarsitul saptamanii trecute, cand fostul presedinte al CDU, Wolfgang Shauble, si unul dintre specialistii partidului pe probleme de politica externa au plasat discutia pe un front institutional. Pledand pentru o reforma a Constitutiei, cei doi au propus sa se reduca rolul Parlamentului in chestiuni legate de misiuni militare germane in strainatate. In acest sens, Guvernul ar putea decide trimiterea de trupe, fara a mai cere acordul Bundestag-ului. In cazul in care Berlinul va participa la -Recolta de baza-, in Macedonia ar urma sa ajunga 500 de militari germani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.