Dupa ce i-au cerut asistenta in vederea solutionarii situatiei de criza a scolilor romanesti din Transnistria, oficialitatile de Tiraspol ameninta cu organizarea unui referendum privind alipirea regiunii la Federatia Rusa. Considerand conflictul artificial, ministrul de externe transnistrean, Valeri Litkai, a anuntat la Moscova ca, in cazul in care Chisinaul intrerupe negocierile, referendumul va fi organizat in toamna. In plus, Litkai a subliniat ca Tiraspolul incearca sa identifice forme de asociere interstatala, in principal cu Moldova, insa -formula statului federativ, promovata insistent de Chisinau, devine din ce in ce mai putin realizabila-.
Amenintarile Tiraspolului s-au dorit a fi doar o replica la declaratiile presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, conform carora autoritatile de la Chisinau nu mai accepta administratia transnistreana ca parte cu drepturi egale la negocierile privind solutionarea conflictului. Toate acestea par sa depaseasca obisnuitul schimb de replici dintre capitala Moldovei si Tiraspol, iar potrivit analistului Nicolae Chirtoaca, -radicalizarea actiunilor Transnistriei ar reflecta, de fapt, radicalizarea discursului Moscovei fata de extinderea influentei occidentale si a NATO in spatiul fost sovietic-. Oricum, finalitatea unui asemenea referendum in Transnistria, daca va fi organizat, este indoielnica, intrucat el nu va fi recunoscut de comunitatea internationala, atitudinea autoritatilor de la Tiraspol nefiind decat o manevra de forta.
Pe de alta parte, seful diplomatiei europene, Javier Solana, a dat asigurari ca UE este ferm angajata in gasirea unor solutii pentru reglementarea conflictului transnistrean, aratandu-se ingrijorat de actiunile autoritatilor separatiste impotriva scolilor cu predare in limba romana. Conform declaratiilor lui Litkai, scolile ce utilizeaza scrierea cu grafie latina au un statut special, primind finantare de la Trezoreria Moldovei si de la organizatiile internationale, fara a fi subordonate autoritatilor transnistrene. Ministrul s-a plans ca desi exista scoli romanesti care refuza sa se inregistreze oficial pe langa autoritatile transnistrene, nu exista o comunitate romaneasca in regiune. Mai mult, in pofida unei eventuale solutionari a problemei scolilor, criza va persista, fiind astfel posibila declansarea unei blocade economice totale impotriva Transnistriei, a unui conflict incontrolabil.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 08.04.2025, 17:04:56