Home În Lume Relatiile chino-americane, in impas

Relatiile chino-americane, in impas

DISTRIBUIŢI

Sunt doar semne slabe ca tensiunea dintre China si SUA s-ar putea atenua si ca diplomatia celor doua tari ar putea scoate criza din impas. Beijingul a apreciat, ieri, ca parerile de rau exprimate de autoritatile de la Washington in legatura cu disparitia unui pilot chinez reprezinta un act pozitiv. -Apreciem ca regretele exprimate de partea americana constituie un pas in directia cea buna-, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Sun Yuxi. Sun a reluat insa pozitia presedintelui Chinei, Jiang Zemin, conform careia Washingtonul (Statele Unite) trebuie sa raspunda pentru coliziunea de duminica, dintre un avionul american de cercetare electronica EP-3E Ariel II si un avion de vanatoare-interceptare chinez J-8 si sa-si ceara scuze. -Statele Unite trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa dea o explicatie poporului chinez-, a afirmat Sun.

Regretele au fost neconvingatoare

Aceasta a fost reactia Beijingului la ceva ce nu satisface pe deplin pretentiile sale, respectiv declaratia secretarului de stat, Colin Powell: -Regretam ca avionul chinez nu a coborat in siguranta si regretam moartea acestui pilot chinez-… -Acum, insa, trebuie sa mergem inainte. Vrem sa ajungem la o rezolvare a crizei si folosim toate canalele pe care le avem la dispozitie, pentru a vorbi cu partea chineza, pentru a schimba explicatii si a merge inainte.- Acelasi stil de a exprima regrete a transmis si purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer. -Statele Unite sunt ingrijorate de disparitia pilotului chinez si ne-am exprimat preocuparea si regretele pentru acest incident-, a declarat acesta din urma. Stia ca nu a fost foarte convingator. De altfel, a si admis ca -nu sunt in pozitia de a spune ce este suficient pentru un Guvern strain-.

Colin Powell da explicatii in scris

Washingtonul continua sa caute diverse subtitute la a nu cere scuze oficiale Beijingului. Hegemonul lumii a facut-o recent in fata Japoniei, pentru catastrofa navei-scoala Ehime Maru, dar a face acelasi lucru in fata Chinei, sub presiune si sub ochii lumii intregi, nu pare usor de inghitit. Aici se incadreaza si initiativa secretarului de stat, Colin Powell, de a trimite o scrisoare omologului sau, vicepremierului chinez Qian Qichen, cu care a dialogat nu de mult la Washington. Nefiind o scrisoare deschisa, despre continutul ei se stie numai ce a declarat reprezentantul Departamentului de Stat: se cere eliberarea imediata a celor 24 de militari americani ai echipajului avionului. Beijingul nu a reactionat imediat la scrisoarea inmanata de Powell ambasadorului Chinei la Washington, Yang Jiechi.

China este ferma, dar nu intrece masura

Yang Jiechi a expus clar, la Washington, pe CNN, pozitia Beijingului. China se considera parte vatamata. Coliziunea a avut loc in spatiul aerian international, dar echipajul lui EP-3 Ariel II si-a pierdut imunitatea, aterizand pe teritoriul Chinei fara aprobare prealabila. Prin urmare, acesta va ramane in China pana la inchiderea investigatiilor. -Este un incident foarte serios, prin urmare, partea chineza are dreptul sa ancheteze.- Este un incident cauzat, in totalitate, de partea americana… -Avem toate datele sa dovedim ca avionul vostru a fost cel care a facut un viraj abrupt-… -Si dumneavoastra ati cere explicatii Chinei daca un avion chinez ar face acelasi lucru in apropierea coastelor de Est si de Vest americane si ati pierde avionul si pilotul-… -Statele Unite trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa ceara scuze partii chineze-, a afirmat Yang. In acelasi timp, la Beijing, ministrul de externe chinez, Tang Jiaxuan, s-a declarat total nemultumit de pozitia ambasadorului american, Joseph Prueher. Acesta nu si-a asumat raspunderea tarii sale fata de coliziune, -a avut un aer arogant, a folosit argumente lamentabile, a confundat binele cu raul si a adus acuzatii neintemeiate Chinei-. De atunci au mai trecut 24 de ore si, in pofida unor tonuri dure, care urca in intensitate in presa chineza, Beijingul s-a declarat gata sa admita o a doua intalnire dintre echipaj si oficialitati americane, -daca Washingtonul dovedeste o abordare cooperanta-. Dupa a doua intrevedere cu ambasadorul Prueher, ministrul de externe chinez, Tang, a declarat ca tara sa da atentie raporturilor China-Rusia si doreste o solutionare demna a incidentului coliziunii -cat se poate de curand-. Marea Britanie si Japonia au cerut incheierea incidentului, sugerand ca perpetuarea sa ar intarzia intrarea Chinei in WTO si ar dauna ofertei sale de a organiza Jocurile Olimpice din 2008. Statele Unite, unde diversi membri ai Congresului se simt deja lezati de pozitia Beijingului, ar putea recurge – teoretic – la retragerea reprezentantei diplomatice, a celei militare si ar putea anula vizita lui Bush in China.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.