Rusia de azi constituie aceeasi problema pentru securitatea si apararea europeana, precum Germania in anii *40-*50, considera secretarul general al NATO, Lordul George Robertson. -Acum, ca in anii postbelici, chestiunea dificila se prezinta a fi, cum isi va lua locul o mare putere – Germania atunci si Rusia azi – in noul sistem in curs de edificare-, pentru ca – afirma secretarul general al NATO – -Europa trece printr-o perioada formativa-, similara cu cea in care s-a structurat -Comunitatea Atlantica-. Dar Rusia, mentionata prima, nu este unica provocare pe care a semnalat-o Lordul Robertson in expunerea sa de ieri, de la Barcelona, cu tema -Noi provocari de securitate si de aparare in era Euro-Atlantica-.
Securitate, prin mijloace militare
Globalizarea, cu toate efectele ei pozitive, a fost mentionata a doua, ca un factor care face societatea europeana mult mai vulnerabila. In cadrul ei, diseminarea tehnologiilor si a informatiilor -poate aduce cu sine spectrul dezvoltarii armelor de nimicire in masa si a mijloacelor de transport la tinta a acestora, de catre tot mai multe state-. Pe urmatorul loc in ierarhia lui Robertson a figurat amenintarea conflictelor regionale care -ne vor confrunta pe noi cu alegerea cruda de a opta pentru o indiferenta costisitoare si un angajament costisitor-. Acestora, o cadere economica, un dezastru ecologic, o migratie de populatie ar putea sa le dea total noi dimensiuni. Nu exista nici un dubiu, a subliniat secretarul general al NATO, -Mijloacele militare efective vor ramane o preconditie pentru securitate in secolul XX-. Acesta l-a citat pe Ronald Reagan, -un faimos strateg militar-, din gandirea caruia, pe vremea cand turna filme la Hollywood, a retinut: -Odata a trebuit sa joc rolul unui serif fara vreo arma. In minutul 27 al scenariului eram mort-. De pe aceasta platforma, Lordul Robertson a dezvoltat mai multe idei. Cerintele fata de -competenta militara- nu s-au schimbat. S-a schimbat doar continutul notiunii, acesta devenind mult mai complex, o data cu inlocuirea scenariilor Razboiului Rece. Avem nevoie de forte armate care se pot misca repede, se pot adapta rapid la schimbari de situatie, care sa loveasca dur si sa ramana in teatrul de operatii atat timp cat se va considera ca au indeplinit misiunea.
Nu avem obsesii cu grimase militare
Toate fortele NATO vor trebui sa aiba aceste capacitati, pentru a evita acea divizare, care a facut ca unele tari membre sa contribuie cu inalta tehnologie, cu bombe dirijate, cu tehnica informatiilor, iar altele -de clasa a doua-, sa asigure trupa. Cu toate ca Europa a progresat in materializarea Initiativei Capacitatii Defensive, ca Forta de Reactie Rapida de 60.000 de militari se pune pe picioare, cheltuielile sale pentru inarmare reprezinta doar 60 de procente din cele ale SUA. Aceasta nu inseamna insa ca Europa are o capacitate egala cu 60 de procente din cea a Statelor Unite. Daca Europa nu va face eforturi de inarmare, aceasta se va confrunta cu doua handicapuri: -handicapul capacitatii transatlantice- si -handicapul credibilitatii Europei-. Europa trebuie sa faca eforturi pentru a depasi neajunsurile grave pe care le are in domeniul militar si care constau in principal in lipsa transportului aerian strategic, in lipsa capacitatii de a realimenta in zbor aviatia de lupta, in lipsa mijloacelor de cercetare strategica. Depasirea acestor neajunsuri vizeaza realizarea unor schimbari structurale la scara foarte mare si crearea unor organisme foarte costisitoare a unei -reforme a apararii care presupune implicatii politice si sociale, deopotriva-. In finalul pledoariei sale, secretarul general al NATO a conchis: -Evidentierea necesitatii de a reforma armatele noastre nu reflecta o obsesie cu o grimasa militara sau o neincredere in solutiile politice. Dimpotriva… Daca acum exista speranta unui viitor pasnic in Balcani, este ca NATO a demonstrat competenta militara intr-o conjunctura istorica critica. Asa cum evolueaza secolul XXI, ne-am putea confrunta cu noi provocari, care vor cere din nou folosirea sau amenintarea cu forta. Nu putem prevede viitorul, dar ne putem pregati pentru el-.