Home În Lume Rol extins pentru ONU in Irakul postbelic

Rol extins pentru ONU in Irakul postbelic

DISTRIBUIŢI

Urmare a criticilor formulate de state precum Franta sau Rusia, Statele Unite au renuntat la o parte din puterile absolute dorite in Irak, acceptand totodata un rol extins pentru Natiunile Unite in formarea viitorului guvern de la Bagdad si luand in calcul, pentru prima data de la declansarea interventiei militare antiirakiene, revenirea inspectorilor internationali de dezarmare pe teritoriul irakian.

Acestea sunt doar doua dintre prevederile proiectului revizuit de rezolutie, prezentat ieri de Washington in Consiliul de Securitate al ONU. Negocierile oficiale urmau sa debuteze in dupa-amiaza zilei de ieri, un vot in aceasta privinta fiind programat pentru astazi, cel mai devreme. Inexistenta unui termen-limita conduce la ideea unor negocieri extrem de dificile, estimau ieri analistii internationali.

Prea devreme pentru inspectorii internationali

Pentru moment insa, Franta, Rusia, China si Germania au de ce sa fie multumite, desi SUA nu au specificat un termen pentru rediscutarea revenirii inspectorilor ONU in Irak – singurii care pot certifica dezarmarea statului arab si legitima astfel ridicarea sanctiunilor impuse la inceputul anilor *90 – si nici modalitatea exacta de derulare a procesului.

Statele Unite au apreciat ca deocamdata nu a venit momentul ca echipele ONU sa fie trimise la Bagdad, in pofida ingrijorarii exprimate de seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohammed ElBaradei, care a atras atentia cu privire la pericolul jefuirii si distrugerii siturilor nucleare din Irak. Raspunsul, prompt, al Casei Albe a fost ca, pana la stabilizarea situatiei in Irak, misiunile de securizare si cercetare a siturilor suspectate a ascunde arme de distrugere in masa revin exclusiv fortelor coalitiei.

Interesele Rusiei sunt respectate

De altfel, ambasadorul SUA la ONU, John Negroponte, a declarat ca Washingtonul nu poate merge mai departe cu seria de concesii facute in ultimele zile, in timp ce omologul sau rus, Serghei Lavrov, a dat un prim vot pozitiv documentului, apreciind ca initiatorii rezolutiei au facut tot posibilul pentru a rezolva un numar cat mai mare de probleme stringente ale Irakului postbelic.

Documentul american are grija de interesele Rusiei, propunand incetarea programului petrol contra hrana – in cadrul caruia firmele rusesti au numeroase contracte aprobate – in sase, nu patru luni, asa cum se specificase anterior. In plus, SUA au renuntat la propunerea de stergere a datoriilor irakiene – Moscova detine si aici partea leului -, ce se ridica la sute de miliarde de dolari. Procesul de returnare, ce va putea incepe abia in 2005, dupa instalarea unui guvern la Bagdad, va fi orchestrat de Clubul de la Paris – organizatie neoficiala a 19 state creditoare – cu ajutorul FMI si Bancii Mondiale.

Si Marea Britanie – a doua forta de ocupatie din Irak, alaturi de Statele Unite – a fost de acord ca rezolutia supusa votului international sa acorde anglo-americanilor un mandat temporar pe teritoriul irakian, pana la crearea unui guvern reprezentativ recunoscut si ales de poporul irakian, care sa isi preia responsabilitatile. Anterior, SUA insistasera ca ocupatia Irakului sa fie legitimata la ONU pentru 12 luni, mandatul urmand a fi reinnoit automat.

Printre concesiile facute in special Frantei (totodata, si dorinta Spaniei) se numara faptul ca Irakul nu va beneficia de imunitate in cazul unor accidente ecologice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.