La razboiul in Irak participa o coalitie de voluntari formata din 45 de state, dintre care doar 30 au vrut sa isi faca public sprijinul fata de Statele Unite. Secretarul de stat american, Colin Powell, a anuntat componenta -coalitiei de voluntari-, formata in mare parte din state europene, inclusiv Romania. Chiar daca nu a reusit sa obtina sprijinul Consiliului de Securitate, Colin Powell a anuntat lista statelor prietene ca pe un succes major al administratiei americane, rezultat al unor delicate negocieri diplomatice. -Nu este vorba despre o actiune unilaterala, ci de o coalitie condusa de Statele Unite-, a vrut sa sublinieze secretarul de stat american.
Din cele 30 de tari care si-au facut public sprijinul pentru interventia armata in Irak, 16 sunt europene. Cinci dintre ele sunt membre ale Uniunii Europene (Marea Britanie, Spania, Olanda si Danemarca), iar restul sunt state candidate la aderare. Romania a fost si ea nominalizata, aceasta deschizand spatiul sau aerian pentru avioanele americane si punand la dispozitie baza militara de la -Mihail Kogalniceanu-. De asemenea, la cererea Washingtonului, Romania a trimis in Golf specialisti in decontaminare, medici militari, genisti si politisti militari. Dintre celelalte nume de pe lista, important este al Australiei, care a trimis in zona Golfului contingente de trupe speciale, si cel al Japoniei, care a limitat contributia sa la perioada postrazboi. Dintre tarile care au tinut sa isi mentina pozitia proamericana departe de opinia publica s-ar numara – conform informatiilor aparute in presa internationala – Arabia Saudita, care si-ar fi deschis spatiul aerian, si Emiratele Arabe Unite.
Numarul mare de state este semnificativ pentru opinia publica americana pentru ca Bush senior a condus o coalitie de 28 de state in timpul -Furtunii in Desert-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane