Intr-un moment in care opinia publica din Republica Moldova ar fi avut nevoie de liniste pentru a intelege logica si rostul ultimelor evenimente care au marca viata politica a tarii, parlamentul de la Chisinau a adoptat, intr-o prima lectura, noul concept de politica nationala a statului. Aparent, nimic extraordinar. Dimpotriva, s-ar putea spune: in sfarsit, ceva care vine sa confirme cursul prooccidental adoptat de regimul comunist al statului: in sfarsit, un document menit sa confirme disponibilitatea autoritatilor de a respecta normele de drept international.
Eroare. Unele dintre prevederile documentului nu fac decat sa aprinda si mai mult spiritele. Deja opozitia a lansat un apel populatiei cerandu-i sa coboare din nou in strada pentru a manifesta impotriva respectivului concept. Impotriva unui text ce confera statut oficial limbii ruse, -ca mijloc international de comunicare in toate sferele de activitate ale statului si ale societatii-. Impotriva unui text unde romanii sunt trecuti la rubrica -alte minoritati nationale-, dupa ucraineni, rusi, gagauzi, bulgari, evrei si altii. Impotriva unui text ce afirma -caracterul istoric al bilingvismului ruso-moldovenesc si moldovenesco-rus-, care condamna -manifestarile discriminatorii de orice fel-, dar subliniaza dreptul -la libera alegere-. In loc de comentarii, fortele de opozitie au estimat ca adoptarea acestui Concept va conduce la intarirea starii de tensiune in relatiile interetnice. -Documentul reprezinta un pas inapoi in procesul de impacare civica-, a aratat vicepresedintele fractiunii parlamentare a Aliantei Moldova noastra, Valeriu Cosarciuc. -Este o noua tentativa a comunistilor aflati la putere de denationalizare a romanilor din Republica Moldova-, a completat, la randul sau, vicepresedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Stefan Secareanu, in opinia caruia guvernantii de la Chisinau -incearca sa demonstreze ca romanii, care reprezinta doua treimi din populatia statului, sunt la fel de minoritari precum evreii sau belarusii-. In context, el si-a exprimat convingerea ca -noul atac la adresa spiritului romanesc- din Republica Moldova este dictat de Moscova si ca va fi -dus cu sfintenie la indeplinire de oamenii presedintelui Vladimir Voronin-.
Intr-adevar, textul pare de inspiratie rusa si el vine, oarecum, sa continue suita atacurilor lansate de Voronin impotriva tarii noastre, inainte de criza survenita in relatiile cu Rusia din cauza refuzului liderului de la Chisinau de a semna planul rus de reglementare a conflictului transnistrean. Atitudine agresiva sortita sa scoata Romania dintr-un eventual calcul politic european pentru Republica Moldova. Da, numai ca prevederile textului ar putea trezi unele nedumeriri la Bruxelles. Ca intr-un adevarat -lant al slabiciunilor-, acest lucru i-ar putea determina pe Cei 15 sa se intrebe ce se ascunde, in realitate, dincolo de -demersurile lui Voronin-, cum trebuie interpretat intreg circul cu memorandumul rus. Comentand acest amalgam de evenimente, presa de la Chisinau ajungea la concluzia trista ca -este clar ca nimic nu este clar-. Intre timp, separatistii transnistreni au avertizat ca-si vor -inaspri pozitia- in cadrul negocierilor de solutionare a dialogului dintre cele doua maluri ale Nistrului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane