Home În Lume S.O.S. catre Rusia in cearta nucleara

S.O.S. catre Rusia in cearta nucleara

DISTRIBUIŢI

Parte a incercarilor sud-coreene de dezamorsare a crizei nucleare dintre Phenian si Washington, un inalt oficial de la Seul a fost trimis la Moscova pentru convorbiri cu autoritatile ruse. Aliat traditional al statului comunist, Rusiei i se solicita sa intervina pe langa autoritatile nord-coreene pentru a cere abandonarea programului nuclear, pe care acestea din urma se incapataneaza nu numai sa-l continue, in pofida avertismentelor americane, dar sa-l si accelereze.

Tensiunile dintre Washington si Phenian au atins un nou maxim luna trecuta, cand oficialii comunisti au decis sa reactiveze un complex nuclear inactiv in ultimii opt ani, urmare unei intelegeri in acest sens semnate cu SUA in 1994.

Raspunsul american a constat in amenintari dintre cele mai variate, inclusiv cu blocada economica. Secretarul american de stat Colin Powell a respins insa din start ipoteza declansarii unui razboi, desi Coreea de Nord a fost plasata de presedintele George W. Bush pe asa-numita axa a raului, alaturi de Irak si Iran.

Zeci de mii de soldati SUA stationeaza in Peninsula Coreeana, ulterior razboiului intercoreean din anii *50.

Seulul a adoptat din proprie initiativa rolul de mediator intre Washington si Phenian, iar ultimele zile au constituit un adevarat maraton al intalnirilor diplomatice. Coreea de Sud intentioneaza sa mai trimita un reprezentant in Statele Unite si altul in Japonia, pentru discutii pe acelasi subiect. Speranta Seulului este ca atat vecinul sau comunist, cat si aliatul american vor ajunge in cele din urma la un compromis, fiind asteptate concesii de ambele parti.

Deocamdata, Coreea de Nord cere negocieri directe cu SUA si semnarea unui pact de neagresiune in schimbul promisiunii de a renunta la programul sau nuclear.

Administratia Bush a respins insa propunerile Phenianului, declarand ca prima mutare trebuie sa o faca regimul comunist de peste Ocean.

Trimisul special sud-coreean la Moscova – numarul doi al diplomatiei de la Seul – este asteptat sa propuna o intelegere prin care Phenianul sa primeasca garantii de securitate si de aprovizionare cu petrol in schimbul promisiunii de a pune punct ambitiilor sale atomice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.