Un fost inalt oficial al CIA ar putea fi chemat sa depuna marturie in favoarea fostului dictator irakian, Saddam Hussein, care a declarat, la prima sa audiere de joi, ca a aflat despre masacrul kurzilor de la Halabja din ziare. Mii de oameni au murit gazati in martie 1988, la Halabja, in nordul Irakului, la sfarsitul razboiului irakiano-iranian, care a durat opt ani. Gazarea kurzilor a fost pusa pe seama lui Ali Hassan al-Majid, numit de occidentali -Ali Chimistul-, care i-ar fi ucis din ordinul lui Saddam. Masacrul de la Halabja este unul dintre capetele de acuzare impotriva lui Hussein, dar atunci cand a fost citit de judecator, fostul presedinte irakian a respins acuzatiile, afirmand ca a aflat despre aceasta actiune din ziare. Acuzatia ar putea fi spulberata daca echipa sa de avocati, intarita de alaturarea fiicei presedintelui libian Muamar Khadafi, Aisha (foto), ar chema la bara martorilor un oficial al CIA. Mai mult, Statele Unite s-ar putea confrunta cu cel mai mare dezastru diplomatic din istoria sa. Un raport elaborat de un fost inalt ofiter al CIA demonstreaza ca Saddam Hussein n-a avut nici un amestec in masacrarea kurzilor, autoritatile iraniene fiind cele vinovate. Stephen Pelletiere a fost analist politic al CIA in timpul razboiului dintre Iran si Irak si a fost unul dintre autorii raportului care a circulat in interiorul Agentiei, imediat dupa evenimentele de la Halabja. Pelletiere a sustinut ca Saddam Hussein poate fi acuzat de nerespectarea drepturilor omului, dar nu poate fi acuzat de genocid. Astfel de rapoarte sunt -pentru uz intern-, si nu pot fi date publicitatii. Dar, -The New York Times- a publicat un articol intitulat -Razboiul criminal- in care afirma, printre altele, ca Irakul nu a avut nici un amestec in masacrul de la Halabja. Chiar daca fostul oficial CIA nu se va prezenta in boxa martorilor, avocatii lui Saddam trebuie sa mentioneze numai articolul din cotidianul american, care citeaza surse din cadrul Agentiei, pentru a arunca o umbra de indoiala asupra acuzatiilor.
Fara arme
In loc sa se stranga latul in jurul fostului presedinte irakian, se pare ca el se largeste, cazul fiind mai putin solid decat se anticipa. Mai mult, Sir Jeremy Greenstock, fostul reprezentant al Marii Britanii in Irak, a recunoscut ca Saddam Hussein nu detinea stocuri de armament de distrugere in masa inaintea razboiului din Irak. Diplomatul, citat de -Daily Telegraph-, a afirmat ca -a gresit- sustinand ca Saddam detinea cantitati mari de arme chimice si biologice.
Sir Jeremy Greenstock a recunoscut ca guvernul britanic a comis o eroare, dar a insistat asupra faptului ca actiunea militara impotriva Irakului a fost pe deplin justificata. -Am gresit in privinta armelor de distrugere in masa, dar intentia a fost buna-, a declarat el, pentru postul de televiziune BBC.
Pe de alta parte, serviciile britanice de informatii sunt criticate in termeni duri de raportul lordului Butler privind justificarea razboiului din Irak, care urmeaza sa fie dat publicitatii la 14 iulie, inaintea alegerilor parlamentare din Marea Britanie. Raportul il critica pe John Scarlett, directorul Joint Intelligence Commitee, dar si serviciul secret de informatii MI6 si agentia de informatii din cadrul Ministerului Apararii, care au sustinut ca Irakul avea arme de distrugere in masa ce puteau fi activate in 45 de minute.
Sprijinul surpriza
Cartierul general al echipei care il apara pe Saddam Hussein a fost stabilit la Tripoli, dupa ce fiica presedintelui libian, Aisha Khadafi, s-a alaturat celor 20 de avocati desemnati pentru apararea fostului lider irakian. Mohammed Rashdan, seful echipei, a anuntat ca in urmatoarele zile, cartierul general al avocatilor lui Saddam va fi stabilit la Tripoli, pentru a analiza strategia ce se impune dupa marturia de joi a fostului presedinte. Rashdan a declarat ca seful Tribunalului Special Irakian, care il judeca pe Saddam, a afirmat ca legea irakiana prevede ca avocatul pledant al fostului presedinte sa fie de nationalitate irakiana. -A spus ca ne va trimite o copie a legii, iar noi o asteptam-, a declarat iordanianul Mohammed Rashdan.