Membri importanti ai Comitetului Olimpic International (IOC) sunt acuzati, de catre BBC, ca ar fi corupti. Se pare ca acestia ar fi declarat unor jurnalisti care lucrau sub acoperire, dandu-se drept oameni de afaceri, ca s-ar putea lasa cumparati, in schimbul unui vot in favoarea viitoarei tari organizatoare a Jocurilor Olimpice, in 2012. Ivan Slavkov, reprezentantul Bulgariei, a fost filmat cu o camera ascunsa in timp ce oferea detalii despre cum pot fi cumparate voturile membrilor, iar reportajul a fost prezentat in cadrul programului BBC Panorama. De mentionat ca regulamentul IOC interzice tuturor oficialilor -relatiile cu firme sau persoane a caror activitate nu corespunde principiilor stabilite de standardele olimpice-.
Cu toate acestea, profesorul Slavkov a discutat foarte degajat cu reprezentantii -New London Ventures-, o companie fictiva, inventata de jurnalistii BBC, despre -favorurile- pe care le-ar putea aduce votul sau. Dat fiind ca Londra este in competitie cu Parisul, Madridul, New York-ul si Moscova pentru a obtine dreptul de a organiza JO din 2012, Slavkov s-a aratat -deschis negocierilor-, mentionand ca si alti colegi ai sai ar putea solicita cate ceva in schimbul voturilor favorabile.
Intalnirea ar fi fost facilitata de catre Goran Takac, un agent important in cadrul programului olimpic. Astfel, jurnalistii, jucand rolul oamenilor de afaceri interesati de desfasurarea Olimpiadei 2012 in orasele lor, s-au intalnit si cu alti membri ai IOC, care le-au asigurat 54 de voturi din cele 63 necesare pentru obtinerea statutului de gazda a manifestarilor sportive. Potrivit sursei citate, Takac ar fi numit mai mult de 30 de membri IOC dispusi sa-si ofere voturile in schimbul unor beneficii materiale.
Pe de alta parte, cei implicati in scandalul de coruptie au negat cu vehementa acuzatiile, afirmand ca toate datele oferite de BBC nu sunt decat un fals menit sa le pateze reputatia. Mai mult, Takac a declarat chiar ca inscenarea ar fi fost pusa la cale chiar de el, pentru a-i prinde in plasa pe cei care incearca sa mituiasca membrii IOC.
Comisia de etica din cadrul IOC, care se ocupa de investigarea acestui gen de probleme, a lansat deja o ancheta, dat fiind ca, inca din 1998, presedintele comitetului, Jacques Rogge, a promis ca va elimina coruptia, dupa scandalul de la Salt Lake City, cand 13 oficiali au fost implicati intr-un scandal de mita.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 07.04.2025, 18:59:24