Serghei Stanisev, liderul Partidului Socialist Bulgar (BSP), care nu a reusit sa castige majoritatea absoluta necesara formarii noii guvernari in alegerile parlamentare din 25 iunie, a prezentat patru variante de coalitii care ar putea fi luate in considerare in crearea viitorului executiv.
Presati din exterior, dupa avertismentele primite din partea oficialilor de la Bruxelles, componenta urmatorului guvern, care ii va conduce pe drumul spre Uniunea Europeana, le ramane bulgarilor inca necunoscuta. Cu toate acestea, liderii politici nu stau cu bratele incrucisate. Socialistii s-au consultat cu potentiali parteneri referitor la formarea unei coalitii guvernamentale. In consecinta, Stanisev a pus pe tapet patru scenarii pentru formarea viitorului executiv.
Prima si cea mai interesanta alianta ar fi aceea din care ar face parte BSP, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (NMS-II) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MRF), un asemenea cabinet oferind stabilitate si legitimitate interna si europeana. Dar, pana in prezent, doar cei din MRF s-au declarat dispusi sa faca echipa cu socialistii. Pe de alta parte, BSP ar putea forma o coalitie doar cu NMS-II, insa gestul ar putea provoca reactii negative din partea UE, prin excluderea MRF, care reprezinta populatia de etnie turca din Bulgaria. Totusi, ambele variante au de trecut un obstacol major, constand in gasirea unui compromis pentru postul de premier, pe care NMS-II il revendica.
Al treilea scenariu consta intr-o alianta BSP – MRF, care sa se bazeze pe sprijinul deputatilor din alte partide parlamentare, formula optima, dar cel mai putin stabila pentru socialisti, deoarece le permite sa-si urmeze propria politica si sa numeasca premierul. Dar nu s-a pierdut din vedere nici o alianta mai larga, insa putin probabila, din care ar face parte atat BSP, NMS-II, MRF, cat si Uniunea Populara Bulgara.