NATO va inceta sa mai joace un rol major si va deveni o organizatie fara importanta daca nu isi va aduce aportul la cea mai mare amenintare existenta, terorismul, a declarat, saptamana trecuta, senatorul republican Richard Lugar.
-Toate aliantele Americii vor fi revizuite si regandite in lumina acestei noi provocari, inclusiv NATO. Daca NATO nu se va ridica la inaltimea provocarii, atunci liderii nostri politici ar putea fi inclinati sa caute altceva care sa raspunda nevoilor noastre-, a declarat senatorul american.
Intr-un discurs rostit, vineri, in fata ambasadorilor la NATO ai statelor din Alianta, Lugar, senator republican de Indiana, liderul campaniei de extindere a NATO din Senatul american, a declarat ca, din acest motiv, lupta impotriva terorismului, agenda summit-ului de la Praga, trebuie extinsa. -In timp ce extinderea NATO si relatia stransa cu Rusia vor fi componentele principale ale agendei summit-ului, aceasta va trebui completata cu un plan care sa transforme lupta impotriva terorismului intr-una din principalele misiuni ale NATO-, a declarat Lugar.
-Aceasta inseamna ca noii membri trebuie sa fie capabili sa indeplineasca cerintele NATO in acest domeniu si ca noul Consiliu NATO-Rusia va trebui sa fie structurat de o maniera care sa sprijine solid Alianta in lupta impotriva terorismului-, a precizat Lugar.
Potrivit senatorului american, -a lasa NATO sa se ocupe doar de apararea pacii in Europa si de lupta impotriva amenintarilor de tip vechi, ar insemna ca rolul NATO va fi redus la un fel de pastrare a ordinei si curateniei intr-un continent din ce in ce mai sigur. A face acest lucru intr-o perioada in care ne confruntam cu amenintarea terorismului si a armelor de distrugere in masa, ar insemna condamnarea NATO la un rol marginal, care nu va aduce Alianta la inaltimea provocarilor existente-.
-Acesta este motivul pentru care lupta impotriva terorismului trebuie sa fie in centrul agendei NATO, inainte si dupa Praga. Realitatea este ca putem lansa noua extindere a NATO, ca si noua relatie cu Rusia, la Praga si sa ne uitam cum NATO aluneca, daca nu se transform intr-o forta noua si importanta, in lupta impotriva terorismului-, este de parere Lugar.
-NATO a invocat articolul 5 pentru prima oara in istorie, ca raspuns la atentatele din 11 septembrie. Dar NATO insasi nu a jucat decat un rol limitat, simbolic, in razboiul impotriva terorismului. Intr-o anume masura, retinerea Washingtonului fata de NATO a fost legata de faptul ca SUA au trebuit sa realizeze un raspuns militar rapid, si a fost usor sa realizeze singure acest lucru.
Dar reticenta SUA a fost motivata si de alti factori. Unii americani si-au pierdut increderea in NATO. Ani de-a randul au fost reduse cheltuielile militare si nu s-a reusit imbunatatirea capacitatilor militare europene, iar americanii au indoieli ca aliatii nostri ar fi putut realmente sa ia parte. Gresit sau nu, mostenirea Kosovo a intarit preocuparea ca NATO nu este capabila sa duca un razboi modern. SUA au incredere intr-un grup redus de aliati. Dar nu au incredere in institutia care este NATO. Si faptul ca unii lideri militari din puterea cea mai mare din NATO nu doresc sa foloseasca Alianta, pe care o conduc de 50 de ani, a lasat un semn de intrebare (…)-
-America este in razboi si este mai vulnerabila ca oricand dupa sfarsitul Razboiului Rece si, poate, dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Amenintarea este globala. Avem nevoie de aliati si de aAliantele care sa faca fata efectiv.
Am de gand sa lucrez cu administratia Bush in urmatoarele luni si in urmatorii ani intr-un efort de promovare a unei asemenea transformari a Aliantei. Sper ca reprezentantii statelor membre mi se vor alatura in acest efort-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane