Discursul de astazi al cancelarului Gerhard Schroder in fata Bundestagului s-ar putea dovedi un punct de cotitura pentru Germania. Pentru ca liderul social-democratilor urmeaza sa anunte un plan de sprijinire a investitiilor si o serie de alte masuri care sa revitalizeze economia germana.
Dupa o lunga perioada in care Gerhard Schroder a sustinut austeritatea bugetara ca singura modalitate eficienta de a depasi criza cu care se confrunta tara in ultimii ani, cancelarul german se arata acum dispus sa deblocheze circa 15 miliarde de euro sub forma de imprumuturi pentru landurile care nu pot gestiona situatia financiara catastrofala si pentru sectoarele economiei aflate in criza de mai multa vreme, cum este cel al constructiilor. Aceasta decizie ar putea insemna o gura de oxigen pentru prima putere a zonei euro, intr-un moment in care somajul afecteaza peste 4,7 milioane de persoane. Exista insa si o contramasura, fortata tocmai de nivelul ridicat al somajului si de cresterea slaba a economiei germane. Guvernul de la Berlin se vede nevoit sa sustina bugetul prin cresterea contributiilor la fondul de pensii, de la 19,5% la 19,9%. O crestere a acestor contributii, care va fi suportata atat de angajat, cat si de angajator, va pune si mai multa presiune asupra economiei, pentru ca diferenta de 0,4% pentru fondul de pensii este echivalenta cu 3,5 miliarde de euro. In plus, masurile pentru revigorarea pietei de munca nu vor face decat sa nemultumeasca si mai mult sindicatele. Companiile vor putea concedia mai usor angajatii, s-ar putea chiar diminua si cota de ajutor social, in special a fondului pentru somaj. Nici sistemul de asigurari de sanatate nu va ramane neatins, pentru ca acesta a raportat un deficit record pentru activitatea de anul trecut, aproape trei miliarde de euro. Ministerul Sanatatii a aratat cu degetul spre cheltuielile mari pentru retete compensate si pe numarul mare de someri care au dus la diminuarea contributiilor pentru asigurarile de sanatate. Evolutia demografica, somajul, finantarea gaurilor din buget nu fac decat sa creasca si mai mult costurile salariale pentru angajatii germani. Sindicatele nu vor sta cu bratele incrucisate.
Daca proiectele pentru spijinirea cresterii economice se vor confirma, este probabil ca acestea vor avea un impact semnificativ asupra deficitului public. Marea majoritate a expertilor estimeaza ca Germania va avea mari dificultati in a respecta nivelul maxim de 3% al deficitului bugetar impus prin Pactul de Stabilitate. In principiu, Berlinul mizeaza pe un deficit bugetar de 2,8% anul acesta, cu conditia ca nivelul cresterii economice sa se ridice la 1% (in 2002, acesta a fost de doar 0,2%). Perspective considerate insa nerealiste de experti. Pentru cei de la Fondul Monetar International, spre exemplu, deficitul bugetar va atinge 3,2% in 2003 (in 2002 a fost de 3,7%).
Dezbaterea publica in jurul acestor proiecte de reforma ce ar trebui sa fie anuntate astazi de cancelarul Gerhard Schroder se axeaza in jurul conceptului larg de stat-providenta. Sindicatele au amenintat ca vor boicota si vor bloca orice incercare a guvernului de a modifica sistemul social german. Guvernul social-democrat are de infruntat si opozitia crestin-democrata, care a amenintat ca isi va retrage sprijinul daca planul de reforma al cancelarului nu este perfect fundamentat si cu sanse reale de reusita.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane