O vara italo-germana intr-adevar fierbinte. Chiar cand ar fi fost cel mai mult nevoie de scuze si de declaratii binevoitoare pentru a ingropa conflictul iscat de declaratiile -ironice- ale premierului Berlusconi la adresa nazismului, o interventie a unui alt reprezentant al cabinetului italian redeschide polemica diplomatica. -Ii cunoastem noi pe germani. Au fost educati sa creada ca sunt cei mai buni si acum ne mananca pastele si ne invadeaza vara plajele, niste punkisti beti si aroganti-, a comentat cu lux de amanunte un lider al Ligii Nordului, partidul liderului -separatist- Umberto Bossi, membru al coalitiei guvernamentale de dreapta. Aprecierile ministrului adjunct al turismului din Italia, Stefano Stefani, au facut obiectul unui articol publicat la sfarsitul saptamanii trecute in publicatia oficiala a Ligii Nordului, -La Padania-, care militeaza, e drept, nu cu foarte mare succes, pentru autonomia administrativa a nordului Italiei. Pitoreasca sa descriere a poporului german a continuat cu un portret al deputatului german cu care a fost in razboi Berlusconi. Ar fi vorba de faptul ca Martin Schulz a crescut intr-un mediu in care a fost obisnuit cu -mesele pantagruelice cu cartofi prajiti si bere-.
In replica, purtatorul de cuvant al cancelarului Schroder a explicat ca declaratiile reprezentantului guvernului italian l-ar putea face pe seful executivului german sa isi anuleze vacanta pe care planuise sa o petreaca in Italia impreuna cu familia, la invitatia unui pictor italian rezident in Hamburg cu care este prieten de multi ani. Guvernul german considera declaratiile -o ofensa generala la adresa tuturor germanilor, care isi fac de bunavoie vacantele in Italia-. Germani care, cu alte cuvinte, vin de bunavoie sa cheltuiasca bani in Italia, ceea ce ajuta evident economia acesteia.
Deocamdata, a intervenit in aplanarea conflictului ministrului italian de externe Franco Fratini, care a avut o convorbire telefonica luni seara cu omologul sau german, Joschka Fischer. Ulterior, Fratini nu a dorit sa dea detalii despre reactia germana, explicand doar ca -o declaratie gratuita si in afara liniei generale (?!) nu va perturba prietenia traditionala dintre Germania si Italia-. El a dorit sa aminteasca, aluziv, si de -sutele de mii de turisti italieni care merg in Germania-. Cat despre cel in cauza, ministrul adjunct al turismului din Italia, acesta a dat o replica tot in ziarul Ligii Nordului, incercand sa dreaga busuiocul. Ar fi vorba de faptul ca -s-a referit numai la anumiti germani, nu la toti-, mai ales ca, dupa cum a dorit sa aminteasca Stefani, fosta sa sotie era din Frankfurt. Acum este asteptata cu nerabdare reactia guvernului german, in functie de care la Roma se va decide daca mai este nevoie si de interventia premierului Berlusconi.