Cu cateva zile inainte de congresul extraordinar al social-democratilor germani, cancelarul german, Gerhardt Schroder, ameninta ca va renunta la sefia guvernului daca nu va primi sprijin total pentru accelerarea reformelor de care economia germana are nevoie ca de aer, confruntandu-se cu evolutii neasteptate, care au fortat guvernul SPD sa isi nuanteze programul destul de curajos pe care si-l asumase initial in scopul redresarii celei mai mari economii din Europa. La finalul aniversarii, joi, la Berlin a 140 de ani de la infiintarea Partidului Social-Democrat, in prezenta premierilor englez si suedez si a altor lideri social-democrati din Europa de est, printre ultimii mohicani social-democrati din Europa, Schroder a explicat ca de reusita Germaniei depinde nu numai soarta poporului german, ci chiar a intregii Europe-, a spus cancelarul german. El a avertizat ca opozitia la reforme ar putea echivala nu numai cu pierderea puterii, dar si cu pierderea credibilitatii social-democratilor la nivelul intregii Europe, in conditiile in care stanga a pierdut in ultimii ani alegerile in Franta, Italia, Danemarca si Olanda.
Apelul lui Schroder pare o demonstratie de forta, dat fiind ca din partea rebelilor din SPD se asteapta oarecare surprize la congresul din iunie, momentul nefiind, totusi, prielnic pentru a prelua sefia unui partid, in conditiile in care a cazut la 26% in sondaje, iar dreapta, care anul trecut a pierdut alegerile la limita, se ridica la aproape 50%.
In acest context, seful social-democratilor germani a primit incurajari de la colegii din intreaga Europa social-democrata, fiind sfatuit sa ramana pe pozitii si sa isi continue dificila misiune de redresare a economiei germane.
In discursul indreptat catre SPD, cancelarul german a explicat, in urma cu cateva zile, ca este nevoie de reforme dureroase, astfel incat generatiile viitoare sa nu aiba de suferit din cauza celor actuale, pe fondul tendintei de imbatranire a populatiei, fenomen care presupune costuri sociale crescute. Opozantii social-democrati spun ca reformele pe care le doreste guvernul sunt prea dureroase pentru cei mai vulnerabili dintre germani, insa Schroder spune ca daca nu se adopta masuri nepopulare, cum ar fi reducerea ajutorului de somaj si flexibilitate mai mare pentru angajatori in raport cu angajatii, consecintele vor fi mai dramatice si generalizate. El a prezentat ca argument in favoarea sa, chiar la aniversarea a 140 de ani de social-democratie, ca aceasta doctrina nu mai inseamna ce insemna la infiintarea SPD.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane