Home În Lume Scutul spatial american isi face primul aliat – Italia

Scutul spatial american isi face primul aliat – Italia

DISTRIBUIŢI

Doua ore de discutii la Vila Doria Pamphili si o strangere de mana au pecetluit relatia speciala dintre Statele Unite si Italia si intelegerea la care au ajuns George Bush si Silvio Berlusconi in privinta scutului spatial american. La sfarsitul intalnirii celor doi lideri, Berlusconi nu a intarziat sa explice in amanunt ceea ce se intamplase: -Razboiul Rece s-a incheiat. Amenintarile vin acum din alta parte. Chiar daca va mai dura pana cand cineva sa poata lansa o racheta intercontinentala impotriva unei tinte precum Statele Unite, situatia este ingrijoratoare si este logic sa incerci sa pastrezi siguranta Europei si a Americii-. In afara de britanicul Tony Blair, nici un lider european nu a mai fost atat de explicit in a sublinia necesitatea de protejare a Occidentului cu ajutorul proiectului american de aparare antiracheta balistica. Premierul italian se declarase deja in favoarea scutului spatial, insa, luni, acesta a facut un pas inainte. -Declaratia comuna-, semnata de Berlusconi si de Bush, este primul exemplu concret de sprijin pe care il da unul dintre aliatii europeni. Punctul V al Declaratiei a fost redactat, astfel incat sa devina stalpul de rezistenta al intelegerii dintre Statele Unite si Italia: cele doua tari impartasesc necesitatea de a contracara proliferarea armelor de distrugere in masa, sustin reducerea arsenalelor strategice si se implica sa consulte in aceste chestiuni partenerii si celelalte parti interesate.

-Vom fi alaturi de Washington-

In esenta, Berlusconi a dat asigurari lui Bush ca se va implica, impreuna cu acesta, sa-i convinga pe acei parteneri care sunt inca reticenti fata de proiectul american, in special Franta si Germania. -Vom fi alaturi de Washington in aceasta privinta, incercand sa-i convingem pe acei europeni care nu au inteles ca lumea s-a schimbat si ca trebuie sa ne preocupam de viitor-, a declarat premierul italian. Pentru presedintele american, gestul facut de Berlusconi valoreaza mult. Printre diplomatii prezenti la intalnirea de la Vila Doria Pamphili, au fost multi care au considerat ca gestul aminteste de cel facut de Bettino Craxi la inceputul anilor *80, cand acesta a fost primul care a acceptat ca rachetele lui Ronald Reagan sa fie dislocate pe pamant italian. -Sunt foarte recunoscator prietenului meu Berlusconi pentru ca m-a sprijinit si m-a facut sa merg inainte atunci cand alti lideri erau sceptici-, a comentat Bush. Acesta a dezvaluit, de asemenea, ca a discutat cu Silvio Berlusconi despre problema cooperarii militare si despre o posibila implicare a industriei italiene in proiectul scutului spatial. Mai multe detalii nu pot fi date in acest moment. -Nu am discutat despre modul concret de implicare a Italiei, pentru ca un proiect detaliat nu exista inca-, a precizat consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Bush, Condoleezza Rice. -Declaratia comuna- dezvaluie si alte puncte sensibile in jurul carora s-a constituit alianta americano-italiana: negocieri multilaterale privind comertul liber, extinderea spre Est a Uniunii Europene si a NATO, apararea comuna europeana, protejarea mediului, implicare masiva in combaterea SIDA si a altor maladii infectioase.

Bush – Berlusconi, o excelenta relatie personala

In afara de aceste chestiuni punctuale asupra carora cei doi lideri au convenit, toti cei care au participat la reuniunea de la Vila Doria Pamphili au observat ca intre Bush si Berlusconi exista o excelenta relatie personala. Complimentele nu incetau sa curga atat din partea presedintelui american, cat si din cea a premierului italian. Pentru Berlusconi, -stilul lui Bush, sincer si direct, i-a cucerit pe toti cei prezenti la Summit-ul G8-. Presedintele de la Casa Alba nu s-a lasat mai prejos: – Italienii sunt un popor minunat, iar Berlusconi este un mare lider, care s-a evidentiat in lumea afacerilor, care a creat locuri de munca pentru mii de persoane si care a avut curajul de a se lansa in politica-. Cei doi s-au inteles perfect, au vorbit aceeasi limba. Cu siguranta, in noua geografie de dupa Razboiul Rece, Roma se alatura Londrei si Madridului ca interlocutor privilegiat al Washingtonului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.