Home În Lume Se cauta -leac- impotriva terorismului

Se cauta -leac- impotriva terorismului

DISTRIBUIŢI

La invitatia ministrului de interne britanic, David Blunkett, reprezentantii marilor state membre ale Uniunii Europene, Franta, Germania, Italia si Spania, s-au reunit in nordul Angliei, la Derbyshire, pentru a discuta probleme de securitate si, in special, pentru a cauta metode de combatere a terorismului. Blunkett intentioneaza ca, in cadrul intrunirii de doua zile, sa se ajunga la un consens privind imbunatatirea metodelor utilizate de agentia europeana Interpol pentru detectarea nucleelor teroriste. Printre cei prezenti, s-au numarat ministrii de interne francez, Dominique de Villepin, german, Otto Schily, spaniol, Jose Antonio Alonso, si italian, Giuseppe Pisanu. Pe ordinea de zi a intalnirii celor cinci au mai fost problemele de colaborare referitoare la sistemul comun de informatii, la metodele de stopare a accesului retelelor teroriste la surse de finantare europene sau la bazele confidentiale de date ale politiei si frontierelor. Asa-numitul grup -G5- se afla la cea de-a cincea reuniune.

Dupa atacurile din 11 martie 2003 de la Madrid, statele membre UE au semnat o declaratie de combatere a terorismului. Cu toate ca au fost inregistrate progrese in anumite domenii, mai-marii europeni nu au pierdut din vedere lipsa de cooperare intre tarile membre, in special in ceea ce priveste Mandatul de Arestare European, protocol care vizeaza extradarea imediata. Legislatia Mandatului, care ar fi trebuit sa intre in vigoare de pe 15 ianuarie, nu a fost pusa inca in aplicare in Italia si Cehia, in timp ce Germania si Slovacia o vor adopta incepand cu luna august. In pofida amenintarilor teroriste tot mai dese, vizand teritoriul UE, Europolul, cu sediul la Haga, organizatia responsabila de supravegherea strategiilor retelelor teroriste, are doar 500 de angajati si nu beneficiaza de o colaborare stransa cu statele membre.

In acelasi context, s-a discutat despre controversata problema a utilizarii mostrelor de ADN ca probe in instantele de judecata, multi dintre membrii UE nefiind de acord cu aceste metode. Marea Britanie este printre primele tari din lume care a infiintat o baza de date cu mostre ADN, dar este greu de crezut ca acest lucru ii va determina si pe ceilalti oficiali europeni sa ii urmeze exemplul. Ministrul francez Dominique de Villepin considera ca problema stringenta a celor 25, in prezent, o reprezinta securizarea frontierelor. Acesta a subliniat ca este necesara -coordonarea si imbunatatirea relatiilor de cooperare-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.