Ingrijorati de aparitia virusului H5N1 in sase din cele 25 de state membre, ministrii agriculturii din UE s-au intalnit ieri la Bruxelles. Intre timp, lucrurile au avut o evolutie ingrijoratoare in Germania, unde au fost descoperite pasari moarte si in afara insulei Ruegen – considerata pana acum singurul cuib al gripei in aceasta tara.
Cei 25 de ministri ai agriculturii au discutat mai ales despre modalitatile prin care poate fi combatuta epizootia, abordand in acest sens tema unui program pan-european de vaccinare a pasaretului. De altfel, Franta – ultimul stat care si-a inscris numele pe lista tarilor UE afectate de temuta boala – a anuntat inaintea intalnirii ca 900.000 de pasari din intregul Hexagon vor fi vaccinate preventiv. Problema este ca nu exista un produs farmaceutic special pentru tulpina H5N1, ci doar unul generic, impotriva gripei.
Ministrii urmau sa abordeze si o alta tema usturatoare: impactul economic pe care il are epizootia asupra sectorului avicol si modalitatile de compensare a producatorilor afectati de scaderea vertiginoasa a preturilor. Pe de alta parte, potrivit publicatiei electronice -Eubusiness-, acordarea ajutoarelor financiare nu este chiar atat de simpla. Iar asta, deoarece, respectand normele comunitare, compensatiile vor putea fi oferite abia in momentul in care se vor semnala primele cazuri de gripa la pasarile domestice.
Situatia este insa dramatica pentru fermierii si procesatorii din domeniu: in Italia vanzarile s-au diminuat cu 70%, in Grecia – cu peste 40%, iar in Franta (al patrulea exportator pe plan mondial) – cu 15%.
Merkel, alarmata
Cancelarul Angela Merkel, care a facut o vizita in insula Ruegen – focarul gripei aviare in Germania, a declarat ca situatia este grava si ca este necesara o monitorizare atenta a zonei. Constatand seriozitatea situatiei, executivul de la Berlin a trimis 250 de militari in regiune pentru a strange pasarile moarte. Virusul letal a fost depistat pana acum la 81 de zburatoare – majoritatea lebede -, iar potrivit postului national de radio din Ungaria, situatia a devenit si mai ingrijoratoare dupa ce, ieri, s-au gasit pasari moarte si in afara insulei amintite.
Guvernul londonez a admis ca, dupa identificarea bolii in Franta, exista un risc semnificativ ca aceasta sa se extinda si pe teritoriul Regatului Unit. Cu toate acestea, in cazul celor noua lebede moarte, gasite pana acum in Marea Britanie, testele preliminare nu au confirmat prezenta H5N1. Oficialii londonezi au mai precizat ca fermierii nu trebuie deocamdata sa tina pasarile domestice in spatii izolate, chiar daca astfel de masuri s-au luat deja in Germania, Franta si Olanda.
Tot ieri, au fost anuntate primele cazuri de gripa aviara in Bosnia, fara sa se stie insa daca e vorba despre tulpina inalt-patogena.
De asemenea, specialistii citati de publicatia -International Herald Tribune- s-au aratat ingrijorati de rapiditatea cu care se raspandeste gripa in ultima vreme, dupa ce a stationat aproape cinci ani in Asia.