Home În Lume Securizarea sanitar-veterinara a frontierelor mai are nevoie de 12 milioane de euro

Securizarea sanitar-veterinara a frontierelor mai are nevoie de 12 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

La momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru securizarea eficienta a frontierei specifica domeniului sanitar-veterinar, trebuie sa functioneze doar acele posturi de inspectie veterinara la frontiera construite si echipate corespunzator cerintelor de agreere comunitare. Ca urmare a misiunilor de evaluare ale expertilor Comisiei Europene, acestia au agreat opt posturi de inspectie veterinara la frontiera care au prezentat interes pentru viitoarea granita exterioara a Uniunii: Halmeu, Siret, Sculeni, Albita, Constanta Nord, Constanta Sud, Otopeni si Moravita. Daca pentru proiectarea si construirea unor puncte de inspectie au fost accesate fonduri de la Banca Mondiala, pentru realizarea celorlalte, conform calendarului negociat cu Comisia Europeana, e nevoie de o suplimentare de buget de peste 12 milioane de euro, bani solicitati de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara la prima rectificare de buget.


In vederea aderarii la Uniunea Europeana, prin Documentul de pozitie incheiat pe Capitolul 7 – Agricultura – Sectorul Sanitar-Veterinar, Romania s-a angajat sa reduca etapizat numarul actual al posturilor de inspectie veterinara la frontiera. La reuniunea tehnica ce a avut loc in aprilie, la Bruxelles, a fost prezentat calendarul actiunilor privind construirea de posturi de inspectie la frontiera (PIF), acesta fiind inclus in planul de masuri prioritare pentru integrarea europeana pe anul 2005.

Termenul de incepere a constructiilor ar putea fi devansat

Conform acestui calendar, lucrarile la cele opt posturi de inspectie la frontiera vor fi incheiate cel tarziu pana in aprilie 2006. Au fost depuse deja cererile de urbanism si au fost obtinute certificatele de urbanism. Selectia de oferte pentru achizitia serviciilor de proiectare pentru intocmirea studiilor de fezabilitate va fi organizata pe 17 iunie, urmand ca, dupa elaborarea studiilor de fezabilitate si a licitatiilor pentru proiectele tehnice si lucrarile de constructii, lucrarile sa fie demarate in septembrie a.c.

-S-au transmis Oficiului Veterinar Alimentar din cadrul Comisiei Europene schitele de proiect pentru toate PIF-urile stabilite in strategia pe termen lung, in vederea analizarii acestora. Incercam, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, sa devansam termenul de incepere a executiei de la 1 septembrie la 1 iulie si sa reducem chiar si perioada de executie la sase luni, adica pana la sfarsitul lunii februarie 2006-, ne-a declarat directorul general al Directiei Generale Inspectie, Control, Inspectie la Frontiera si Coordonarea Institutelor Veterinare din cadrul Autoritatii Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Narcisa Georgescu (foto medalion).

Finantare de la Banca Mondiala pentru trei posturi

Posturile Constanta Nord, Constanta Sud si Otopeni vor beneficia de finantare de la Banca Mondiala, in cadrul programului -MAKIS – sprijin pentru construirea posturilor de inspectie la frontiera-. Programul a fost deja aprobat printr-o hotarare de guvern care a intrat in vigoare la 1 iunie.

Pentru executia lucrarilor la celelalte PIF-uri este nevoie de finantare de la bugetul de stat, fiind necesare peste 12 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor. Banii au fost solicitati de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, alocarea sumei fiind posibila la rectificarea bugetului din luna iulie.

-Sistemul veterinar computerizat necesar desfasurarii activitatii de control a fost asigurat in mare parte prin derularea a doua programe Phare, prin care a fost asigurata infrastructura hardware – calculatoare, imprimante, servere, conexiune la Internet – atat pentru PIF-uri, cat si pentru serviciile veterinare centrale responsabile de PIF, respectiv pentru Autoritate. Prin cele doua programe Phare, in perioada 2000-2003, cele opt posturi de inspectie au fost dotate cu echipamente de control, de comunicatie, de transport, de dezinfectie si ecarisare, cu conditia ca Romania sa-si indeplineasca partea privind cofinantarea pe linie de investitii in aceste posturi-, a mai precizat Narcisa Georgescu.

Valoarea acestor echipamente, care corespund celor nominalizate in fisele de evaluare utilizate de expertii Comisiei Europene, s-a ridicat la aproape un milion de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.