Home În Lume Seful OLAF, pus sub observatie

Seful OLAF, pus sub observatie

DISTRIBUIŢI


De circa patru ani, Franz-Hermann Bruner a supravegheat anchetele demarate in diverse cazuri de coruptie ca director al Oficiului European Anti-Frauda (OLAF). Dar acum lucrurile ar putea sa ia o cu totul alta intorsatura, iar Bruner s-ar putea trezi curand in pozitia mai putin confortabila a celui urmarit, potrivit -EU Observer-, care citeaza revista germana -Stern-.

Publicatia din Hamburg apreciaza ca procurorul german a fost luat la ochi de echipa presedintelului Comisiei Europene, Romano Prodi, si acuzat de ineficienta si de lipsa unor rezultate concrete in cazuri de frauda in interiorul UE. Parerea celor 12 inalti functionari publici europeni este unanima: lucrurile nu mai pot continua ca si pana acum la OLAF, unde Bruner ia parte la intalniri si discutii, dar fara a formula vreun protest fata de concluziile exprimate. In acest context, echipa Prodi intentioneaza sa ridice OLAF drepturile exclusive asupra cazurilor interne ale Comisiei, pentru ca Oficiul sa se poata concentra asupra -fraudelor serioase-, sustin surse citate de -Stern-.

Criticile la adresa OLAF s-au inmultit o data cu izbucnirea scandalului Eurostat, cand Oficiul a ignorat rapoartele interne asupra neregulilor din cadrul Departamentului de statistica al UE, respectiv acuzatiile potrivit carora inalti oficiali ai Uniunii ar fi directionat milioane de euro in conturi bancare neoficiale, departe de obisnuitele controale bugetare.

OLAF a fost infiintat in aprilie 1999, avand sarcina de a proteja interesele Uniunii Europene si de a lupta impotriva fraudei, coruptiei si a altor nereguli, inclusiv comportamente intolerabile potrivit normelor institutiilor europene.

Insa, sub conducerea germanului Bruner, Oficiul si-a directionat resursele financiare si umane cu precadere catre sprijinirea statelor membre in operatiunile impotriva contrabandistilor de tigari si a altor probleme similare. Prea putine resurse – 20 din cei 300 de angajati ai OLAF – au avut drept sarcina anchetarea fraudelor din cadrul institutiilor UE, sustin vocile critice.

Recent, deputati europeni si-au exprimat nemultumirea ca Bruner a refuzat sa dispuna transferarea unui dosar de frauda din cadrul Comisiei UE pentru Regiuni catre autoritatile judiciare belgiene. Seful OLAF a considerat insuficiente dovezile pentru a dispune urmarirea judiciara a unui membru al Comisiei, totodata ministru al transporturilor la Bruxelles, Jos Chabert, acuzat de posibile cheltuieli de calatorie nejustificate si incalcare a legislatiei belgiene.

Pe de alta parte insa, Bruner nu a ezitat nici o clipa atunci cand a avut de transferat catre autoritatile din Paris dosarul unui oficial francez al Comisiei, acuzat ca ar fi primit 1.700 de euro pentru calatorii pe care nu le efectuase niciodata.

Vanarea celor mici si ignorarea celor mari – aceasta este politica de ruinare a OLAF, s-a plans un angajat al OLAF in declaratiile acordate revistei -Stern-.

Si, cum parlamentarii europeni incep sa dea semne de nerabdare, Bruner trebuie sa-si ia adio de la speranta ca mandatul sa-i fie prelungit pentru inca cinci ani. Hotararea ca postul lui sa fie scos la concurs, in primavara anului viitor, a fost deja luata. Cele mai mari sanse le are tot un german, Jurgen Storbeck, care in prezent conduce Europolul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.