Raportul final al Comisiei independente de ancheta asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 denunta -lipsa de imaginatie- a serviciilor secrete americane. In raportul sau final, Comisia independenta de ancheta asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 reproseaza serviciilor de securitate incapacitatea lor de a anticipa aceste atacuri si considera ca administratiile George W. Bush si Bill Clinton nu au tinut suficient de mult cont de amenintarea terorista. Cu toate acestea, presedintele american, George W. Bush, si predecesorul sau Bill Clinton au fost exonerati de acuzatiile potrivit carora nu au reusit sa evite atentatele de la 11 septembrie. Membrii Congresului SUA au fost informati de continutul acestui raport, care urma sa fie dat publicitatii ieri, dar nu au primit copii ale acestui document, informeaza sursa citata.
Potrivit unei surse din cadrul Senatului american, care a solicitat pastrarea anonimatului, raportul reproseaza serviciilor de informatii -lipsa de imaginatie-, in sensul in care nu au putut crede ca reteaua Al-Qaida s-ar putea folosi de avioane deturnate pentru a ataca Statele Unite ale Americii.
Comisia estimeaza, intre altele, ca in materie de securitate nationala problema terorismului nu a constituit o prioritate absoluta pentru administratiile George W. Bush si Bill Clinton.
Raportul estimeaza totodata ca serviciile de informatii americane erau in momentul atentatelor pregatite mai mult sa faca fata unor conflicte de tipul Razboiului Rece si denunta modul lor ineficient de organizare, criticand, in special, lipsa unui responsabil insarcinat cu supravegherea masurilor antiteroriste, a explicat sursa citata.
Recomandari
Comisia recomanda astfel crearea unui centru national de lupta impotriva terorismului care ar permite rezolvarea unor probleme de coordonare intre diferitele servicii in acest domeniu, au afirmat oficiali din cadrul Congresului american. Organismul de ancheta propune, de asemenea, crearea unui nou post de sef al serviciilor de informatii la nivel national, care ar avea si functia de principal consilier al presedintelui american si care ar controla cele 15 agentii de informatii din SUA precum si bugetele acestora.
Comisia recomanda, intre altele, reorganizarea activitatilor Congresului SUA, propunand sporirea puterilor comisiilor parlamentare, in special in ceea ce priveste aprobarea de proiecte si deblocarea de fonduri, au subliniat congresmeni americani.
In raportul sau final, Comisia, formata din cinci republicani si cinci democrati, are in vedere, de asemenea, crearea unei comisii de informatii care sa reuneasca membri din Camera Reprezentantilor si din Senatul SUA, care ar urma sa inlocuiasca comisiile existente in prezent in fiecare dintre cele doua camere. Un responsabil american, care a luat cunostinta de continutul raportului, a declarat – -in loc sa denunte erorile la nivel prezidential, comisia estimeaza ca au existat grave disfunctionalitati institutionale in cadrul guvernului american-.
Imagini compromitatoare
In ajunul publicarii raportului, avocatii catorva dintre victimele atacurilor au dat publicitatii imagini video inregistrate de camerele de luat vederi ale sistemului de securitate de pe Aeroportul Dulles, din Washington. Unii dintre piratii aerului care au prabusit unul dintre avioanele de pasageri in cladirea Pentagonului pe data de 11 septembrie 2001 au declansat de doua ori alarma in momentul in care au trecut in acea dimineata prin fata detectoarelor de metale pe aeroport. Se pare insa ca ofiterii de la punctele de control nu i-au intrebat nimic in legatura cu existenta cutitelor pe care le aveau asupra lor in acel moment, dupa cum arata imaginile inregistrate cu o camera video de supraveghere pe aeroportul american difuzate de televiziunile americane.
Aceasta este de fapt singura inregistrare video cu piratii aerului in momentul imbarcarii lor la bordul avioanelor, la data de 11 septembrie 2001. Caseta mai arata cum majoritatea teroristilor care au deturnat avionul indreptat impotriva Pentagonului erau trasi deoparte si supusi unor controale de securitate suplimentare dupa declansarea detectoarele de metal, iar apoi lasati sa se urce la bordul avionului. Pe inregistrarea video se mai poate distinge cum unul dintre ofiterii de securitate controla bagajul unuia dintre teroristi, Nawaf al-Hazmi, inainte de a-i permite sa se imbarce in avion alaturi de fratele sau, Salem. Al-Hazmi se afla deja pe una dintre listele guvernuluiamerican cu numele persoanelor suspectate de activitati teroriste.
Raport si in Australia
Decizia Australiei de a se alatura coalitiei in razboiul din Irak s-a bazat pe informatii -de slaba calitate, ambigue si incomplete- in legatura cu armele de distrugere in masa de care ar fi dispus fostul regim de la Bagdad, potrivit raportului Comisiei de ancheta australiene cu privire la informatiile furnizate de serviciile secrete din aceasta tara. Raportul dat publicitatii de premierul John Howard indica insa ca deciziile luate au denotat o atitudine de prudenta si respinge ideea unei ingerinte guvernamentale din motive politice.
-A avut loc un esec al informatiilor secrete in privinta armelor de distrugere in masa din Irak. Informatiile au fost de slaba calitate, ambigue si incomplete. Australia impartaseste esecul suferit de serviciile de informatii ale aliatilor in chestiunea-cheie a stocurilor de ADM-, se precizeaza in raport.