Situația școlilor cu predare în limbă română din Transnistria va fi unul dintre subiectele principale ale viitoarelor negocieri în formatul 5+2, planificate să aibă loc pe 5 și 6 iunie, la Viena, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Eugen Carpov, citat de agenția rusă Itar-Tass.
„Vom aborda probleme legate de funcționarea școlilor cu predare în limbă română” din stânga Nistrului, a declarat vicepremierul moldovean, într-o conferință comună cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de soluționare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevici.
De asemenea, se va discuta despre „situația fermierilor moldoveni, care se confruntă cu anumite probleme atunci când își cultivă pământul în zonele de frontieră”, a adăugat el.
Potrivit lui Carpov, care reprezintă Chișinăul la negocierile în formatul 5+2 (între Tiraspol și Chișinău, cu Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori și Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori), Republica „Moldova va acorda (la discuțiile de la Viena) o atenție deosebită problemelor de circulație a cetățenilor în regiune”.
Liderul separatist de la Tiraspol a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu o delegație a Uniunii Europene, că „prin aceste negocieri trebuie să găsim un compromis pentru a soluționa mai multe probleme și a elimina anumite bariere artificiale”, relatează agenția Novosti PMR.
Bogojevici a anunțat marți, la Tiraspol, că următoarea rundă de negocieri oficiale în formatul 5+2 pe tema crizei transnistrene va avea loc pe 5 și 6 iunie, la Viena.
În cadrul unei întâlniri cu ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Ștanski, el a declarat că părțile implicate în conflict „au multe subiecte de discutat”.
Întrerupte timp de șase ani, aceste negocieri s-au reluat în 2011, dar o nouă rundă de negocieri prevăzută în aprilie nu a avut loc.