Potrivit Eurostat, un sondaj de opinie realizat in 10 dintre statele membre ale Uniunii Europene, slovenii sunt caracterizati drept cei mai activi europeni, in timp ce norvegienii si germanii se numara printre cei mai trandavi. Cetatenii chestionati apartin Belgiei, Germaniei, Estoniei, Frantei, Ungariei, Sloveniei, Finlandei, Suediei, Marii Britanii si Norvegiei. Bazat pe statistici datand din 1998 si pana in prezent, sondajul evidentiaza si faptul ca somnul ocupa un loc prioritar in vietile celor intervievati, exceptie de la regula facand barbatii suedezi, cu doar sapte ore in medie, si femeile din Franta, care dorm cel mult opt ore pe zi.
Din rezultatele obtinute de catre realizatorii chestionarului rezulta ca frantuzoaicele ar fi cele mai obosite, datorita muncilor casnice efectuate pe langa cele de la serviciu. In plus, Eurostat mentioneaza ca treburile domestice sporesc zilnic pentru ele cu 90 de procente, in avantajul barbatilor francezi, care nu fac mai nimic pentru a-si ajuta consoartele. Totusi, luand in considerare volumul de munca depus atat acasa, cat si la serviciu, slovenii par sa fie cei mai harnici, acestia dedicandu-i, in medie, opt ore pe zi. Nici maghiarii si estonii nu se lasa mai prejos, insa suedezii si britanicii sunt cei mai expeditivi dintre toti. In acelasi timp, germanii prefera sa lase munca pe seama altora, ei preferand sa nu depaseasca sase ore de activitate productiva zilnic. Pe de alta parte, desi beneficiaza de cel mai mult timp liber, norvegienii nu stiu sa se distreze, potrivit Eurostat. Francezilor insa le-ar prinde bine ceva mai multe ore de distractie, dat fiind ca ei stiu sa umple -ferestrele- din programul zilnic atat cu ingrijirea personala, cu iesirile in oras, dar, nu in ultimul rand, cu -activitati sexuale-.
Cu toate acestea, locuitorii si, in special, nou-venitii se arata cu mult mai putin entuziasmati de UE decat cu ceva timp in urma, dand dovada de lipsa de incredere in viitorul Uniunii, de data aceasta conform rezultatelor Eurobarometrului. Oricum, cetatenii celor 25 se informeaza din aceleasi surse despre UE, preferand televizorul, presa scrisa, radioul, discutiile cu prietenii, dar si Internetul.
Si daca tot se plang femeile din Franta de oboseala acumultata de-a lungul unei zile si, mai ales, de greutatea muncilor casnice, in timp ce germanii se rezuma doar la -daca-i musai… cu placere-, atunci nu ne ramane decat sa ne intrebam pe cand un asemenea sondaj si in Romania?
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 29.04.2025, 18:21:47