Home În Lume Solidaritate -Da-, razboi -Nu-

Solidaritate -Da-, razboi -Nu-

DISTRIBUIŢI

In emotia uriasa care a urmat atentatelor de la New York si Washington, lui George Bush nu i-a fost greu sa gaseasca numeroase tari gata sa il sprijine in lupta contra terorismului. O saptamana mai tarziu, cand ratiunea a luat locul emotiei, adevarata diplomatie incepe sa isi intre in drepturi – schimburi reciproce, raporturi de forte si angajamente conditionate.

Franta nu e dispusa sa acorde americanilor un cec in alb

In aceste conditii, sarcina presedintelui francez Jacques Chirac, primul lider care s-a deplasat in America dupa atentatele de saptamana trecuta, a fost una cu adevarat delicata. Chirac a fost nevoit sa isi arate compasiunea sincera pentru victimele atacurilor, sa reaminteasca Statelor Unite ca Franta le este alaturi, dar si sa sublinieze propria viziune asupra unor eventuale represalii. Jacques Chirac a fost cat se poate de clar in declaratiile pe care le-a facut marti in fata presei, dupa o reuniune de mai bine de doua ore cu presedintele american: -Cooperarea militara este, desigur, posibila, dar numai in masura in care ne vom pune de acord in prealabil asupra obiectivelor si a modalitatilor de actiune-. Asadar, a anuntat Chirac, Franta nu acorda americanilor un cec in alb. O atitudine pe care au adoptat-o si germanii. Poate in termeni si mai transanti. Cancelarul Gerhard Schroder a declarat ieri in fata Budestagului ca Berlinul este gata sa-si asume riscuri, insa nu se va angaja intr-o aventura: -Fiecarui drept ii corespunde o datorie. Acest lucru este valabil insa si invers. Fiecarei datorii ii corespunde un drept, acela de a fi informat si consultat. Noi subscriem, ca germani si ca europeni, unei solidaritati nelimitate cu Statele Unite. Germania este gata sa-si asume riscuri, chiar si militare, insa nu se va angaja intr-o aventura-. Spania a fost si mai categorica. -Nu vom declara razboi nimanui, noi nu suntem in situatie de razboi si nu ne vom angaja in nici un razboi in cadrul coalitiei antiteroriste-, a declarat ministrul apararii de la Madrid, Federico Trillo. Sprijinul Chinei vine insa la un pret ridicat, a avertizat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhu Bangzao. Statele Unite trebuie sa ajute China in lupta ei impotriva separatismului din Taiwan, Tibet si provincia Xinjiang. America ar trebui sa-si modifice politica privind furnizarea de armament catre Taiwan si sa nu mai acorde sprijin moral adeptilor lui Dalai Lama. Doar atunci Beijingul va fi dispus sa discute propunerile pentru combaterea teorismului, care insa ar trebui sa aiba loc in cadrul larg al Consiliului de Securitate al ONU si nu doar al Aliantei Nord-Atlantice.

Rusia nu va participa la o actiune militara

Presedintele indonezian, Megawati Sukarnoputri, este cel de-al doilea lider pe care George Bush il va primi la Casa Alba, vizita sa fiind programata pentru ieri seara. Se pare ca mesajul Jakartei va fi sub forma unui avertisment impotriva oricarei actiuni nechibzuite si grabite. Ministrii de externe ai Rusiei, Chinei si Germaniei si, astazi, premierul Marii Britanii vor aduce cu totii mesajul lor presedintelui american. Este de asteptat ca Moscova sa sustina ca orice actiune impotriva terorismului ar trebui sa aiba loc cu acordul Natiunilor Unite si ar trebui sa nu implice victime in randul populatiei civile. Rusia a anuntat deja ca nu va lua parte la o eventuala actiune militara. Chiar si aliatul cel mai apropiat al Washingtonului, Londra, este de asteptat sa anunte ca doreste dovezi clare a vinovatiei lui Ussama bin Laden, inainte de a lua o decizie cu privire la sprijinul pe care il va acorda Statelor Unite.

O coalitie a tarilor arabe, greu de format

Administratia americana incearca sa coaguleze si o coalitie a tarilor arabe, care sa isi exprime deschis sprijinul fata de Statele Unite. Marti seara, dupa un apel la incetarea focului lansat de liderul palestinian Yasser Arafat, Israelul a decis sa-si retraga trupele din teritoriile palestiniene. Pentru acest gest si efortul diplomatic facut in acest sens de secretarul de Stat Colin Powell, Arafat a promis sa se alature coalitiei impotriva terorismului. O situatie mai calma in Orientul Mijlociu ar ridica un obstacol important din calea strategiei americane. Aceasta consista in facilitarea la maximum a sarcinii pe care o are Pakistanul, aceea de a convinge Afganistanul sa il extradeze pe Bin Laden. De aceea, Powell incearca sa adune in jurul Islamabadului cat mai multe tari musulmane. -Pakistanului i-ar fi de folos daca voi, celelalte tari arabe si musulmane, l-ati sprijini deschis si ati actiona, voluntar, in acelasi mod-, a indemnat secretarul de stat american.

Diplomatia americana s-a mobilizat puternic zilele acestea. Statele Unite, care au decis sa isi acorde timp inainte de a se lansa intr-o actiune militara, sunt constiente insa ca vor trebui sa faca cu atat mai multe eforturi diplomatice pentru a consolida coalitia pe care intentioneaza sa o faca, cu cat timpul trece mai repede.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.