Home În Lume Spania lanseaza amnistia imigrantilor ilegali

Spania lanseaza amnistia imigrantilor ilegali

DISTRIBUIŢI

Daca majoritatea statelor europene inaspresc, in fiecare zi tot mai mult, legislatia privind imigratia ilegala, iata ca Madridul isi deschide larg bratele, oferind permise de rezidenta tuturor acelora care muncesc, aflati deja pe teritoriul tarii, sau care vor solicita acest drept pe viitor. Mai mult, Spania nu va mai intoarce spatele navelor burdusite cu refugiati proveniti din tarile sarace. Executivul spaniol a propus cateva modificari ale actualei Legi a imigratiei, menite sa ofere o recunoastere legala deplina a celor care vin sa caute un trai mai bun pe teritoriul iberic.

Potrivit ministrului imigratiei, Consuelo Rumi, strainii care detin deja contracte de munca vor primi permise de rezidenta, in urma prevederilor impuse de programul care va fi pus in aplicare incepand cu luna septembrie. -Dorim sa facilitam integrarea sociala a strainilor si sa anihilam economia subterana care ii exploateaza. Dar, sa fie foarte clar, asta nu inseamna ca oricine va beneficia de noile reglementari-, a subliniat Rumi, adaugand ca Spania va solicita sprijin financiar de la Uniunea Europeana in vederea securizarii sporite a frontierelor.

Initiativa guvernului spaniol a fost totusi aspru criticata de catre reprezentantii opozitiei, care sunt de parere ca aceasta contravine politicilor europene privind fenomenul imigratiei. Pe de alta parte insa, angajatorii spanioli s-au bucurat de hotararea autoritatilor, sperand la un nou val de imigranti, dornici de munca, pe care sa ii exploateze dupa bunul lor plac. Cu toate acestea, imigratia legala va fi promovata in Spania, oferind, pentru inceput, vize de trei luni solicitantilor de permise de sedere, timp in care acestia isi vor putea cauta un loc de munca, pentru ca, ulterior, sa se poata inscrie in randurile rezidentilor.

Potrivit presei spaniole, UE va infiinta, la inceputul anului viitor, o agentie de protectie a frontierelor si va lansa o serie de masuri privind repatrierea celor care incalca legislatia. In plus, Comisia Europeana a luat in considerare hotararea executivului spaniol privind reglementarea situatiei imigrantilor ilegali si nepedepsirea angajatorilor care le-au oferit acestora locuri de munca, fiind de parere ca legalizarea fenomenului este necesara climatului economic comunitar.

Decizia Madridului contrasteaza puternic cu atitudinea Italiei, o alta tara cu un flux migratoriu accentuat, datorat, in principal, granitelor maritime. Nu demult, executivul Berlusconi a anuntat masuri drastice in vederea eradicarii acestui fenomen. In prezent, Rocco Buttiglione, viitorul comisar european al justitiei, libertatii si securitatii, a identificat imigratia ca pe o -problema in crestere- si a cerut mai multa cooperare din partea statelor membre UE pentru a controla fluxul de migratie. -Oamenii care cauta azil din cauza problemelor economice reprezinta o problema in crestere, o bomba cu ceas-, a declarat viitorul comisar italian.

Buttiglione a sprijinit propunerile liderilor Uniunii de infiintare a asa-numitelor -porti ale imigratiei- in tari aflate in tranzitie, precum Libia si Tunisia. Este vorba despre amplasarea unor tabere care ar urma sa ofere asistenta medicala si informatii despre oportunitatile de munca din Europa. Date fiind nenumaratele controverse pe aceasta tema, comisarul italian a respins afirmatiile unor grupuri de caritate, potrivit carora, -portile imigratiei-, adapostind mai ales oameni din Africa, ar putea deveni -lagare de concentrare-, replicand ca obiectivul-cheie ar fi sa-i filtreze pe cei suspectati de a fi infractori de viitorii muncitori. Pentru a preveni un aflux masiv de oameni din tarile principale surse de migratie, Buttiglione ar oferi ajutor acestor tari, pe baza unor criterii ce urmeaza a fi discutate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.