Home În Lume Spatiul economic liber american – un gigant mondial

Spatiul economic liber american – un gigant mondial

DISTRIBUIŢI

Celui mai mare spatiu economic liber din lume, ce reuneste 34 de state din nordul pana in sudul continentului american, ii mai lipseste doar negocierea unor detalii pentru a lua nastere, ulterior unei intelegeri-cadru incheiate saptamana aceasta la Miami. Aceasta este menita, printre altele, sa il ajute pe presedintele american George W. Bush sa isi relanseze imaginea de promotor al pietei libere, afectata in an preelectoral de scandalul transatlantic al otelului. Proiect de suflet al fostului lider american George Bush, crearea unui spatiu economic liber in America a devenit unul dintre obiectivele actualului presedinte, demersurile in aceasta directie fiind incetinite insa dupa atentatele de la 11 septembrie si in contextul campaniei antitero.

Acordul, ce va fi oficializat in ianuarie 2005, amana rezolvarea unor chestiuni precum generoasele subventii agricole din SUA, ce pun in pericol agricultura statelor din America Latina, sau accesul puternicelor companii americane la serviciile financiare, piata telecomunicatiilor sau sistemele educational si de protectie sociala din tari precum Brazilia. Partile implicate s-au inteles de altfel ca parte din aceste probleme sa fie abordate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.

In pofida climatului sceptic in care au debutat discutiile, accentuat de manifestatiile de strada violente, intelegerea-cadru a fost incheiata cu o zi inainte de finalizarea reuniunii ministrilor comertului din 34 de state. -Nu garanteaza un acord, dar creeaza conditiile realizarii unui acord-, a comentat seful diplomatiei braziliene. La randul lor, ministrii participanti la reuniune au subliniat ca au realizat tot ce se putea realiza in Miami. Declaratia comuna va fi inmanata echipelor de negociatori pentru rezolvarea punctuala a neintelegerilor, perioada ce se anunta a fi foarte dificila. Criticii sustin ca acordul va avea efecte negative asupra drepturilor muncitorilor si a mediului inconjurator.

Batalia negocierilor s-a purtat intre Statele Unite si Brazilia, aceasta din urma erijandu-se acum doua luni, la Cancun, Mexic, in lidera unui grup de 20 de state in curs de dezvoltare care au solicitat puternicelor blocuri economice mondiale – SUA si UE – renuntarea la subventiile agricole, unul dintre motivele esecului discutiilor comerciale internationale. De atunci, pasii facuti in directia rezolvarii neintelegerilor in acest domeniu au fost ca si inexistenti. In acest context, ministrii adunati la Miami au caracterizat declaratia finala drept o victorie. Ieri, mai ramanea de stabilit locul cartierului general de unde vor fi coordonate activitatile comerciale de-a lungul si de-a latul continentului american, dupa inlaturarea taxelor vamale si a altor bariere comerciale. Favorizate sunt Miami, considerata adevarata capitala a Americii Latine, si Panama, care este totusi ceva mai departe de interesele Washingtonului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.