Cand situatia parea sa se indrepte ferm spre o iesire din criza politica abatuta peste Bulgaria dupa recentele alegeri legislative, refuzul parlamentului de a vota investirea unui guvern de coalitie de centru-dreapta a picat ca un trasnet, spulberand toate sperantele. Si, ceea ce este mai grav, punand la grea incercare perspectivele de aderare a tarii la Uniunea Europeana. Prin urmare, Bulgaria a intrat de ieri intr-o criza politica majora. Ce se va intampla mai departe, greu de spus. Oricum, ideea anticipatelor este respinsa de analisti. Un asemenea scenariu -ar crea probleme enorme, deoarece votul de protest va fi si mai clar, iar parlamentul va avea dificultati si mai mari de functionare-, aprecia, in acest sens, politologul Ivan Krastev. Pe acest fundal, Comisia Europeana a considerat oportun sa atraga atentia Sofiei asupra caracterului critic al situatiei create. -Nu credem ca este prea tarziu (pentru aderarea la 1 ianuarie 2007), dar fiecare zi conteaza pentru angajarea reformelor necesare-, declara Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al Comisiei Europene. Bulgaria trebuie sa adopte urgent circa 20 de legi, printre care se numara si noul Cod penal, pentru ca Sofia sa obtina aprobarea Comisiei, care va publica in noiembrie raportul anual privind stadiul de pregatire pentru aderare
Pentru liderul socialistilor bulgari, laurii victoriei in urma alegerilor legislative s-au cam ofilit. Bucuria de a fi desemnat premier al guvernului de la Sofia s-a stins, dupa ce, la doar cateva ore distanta de numirea in functia de sef al cabinetului, Serghei Stanisev (foto dreapta) si-a recunoscut oficial neputinta de a forma executivul care ii va conduce tara spre familia comunitara. In acelasi timp, fostul suveran Simeon de Saxa-Coburg Gotha se pregateste sa isi incerce norocul, la randul sau, preluand, conform legislatiei in vigoare, dificila misiune.
Iata cum, in pofida presiunilor de la Bruxelles, politicienii bulgari pericliteaza aderarea tarii vecine la Uniunea Europeana, in pofida progreselor facute in drumul spre acceptarea in Clubul celor 25. Noul premier, Serghei Stanisev, a declarat ieri dimineata ca partidul sau nu poate forma noul guvern, iar eforturile socialistilor si ale membrilor formatiunii minoritatii turce de la Sofia nu au ajuns la nici un rezultat, guvernul propus de aceasta coalitie nereusind sa obtina suficiente voturi. In consecinta, potrivit Constitutiei bulgare, presedintele trebuie sa mandateze cel de-al doilea grup politic din parlament, in cazul de fata partidul fostului suveran Simeon de Saxa, reprezentant al opozitiei. Recunoasterea incapacitatii de formare a executivului vine dupa sedinta legislativului, in cadrul careia doar liderul socialist a obtinut, in prima instanta, mandatul de premier, cu o majoritate minima de voturi, ceea ce nu se poate spune si despre echipa sa.
Criza profunda
Doar 120 din cei 239 de parlamentari i-au dat votul noului premier. Insa, Stanisev le-a amintit parlamentarilor de obligatiile pe care si le-a asumat Bulgaria fata de UE, care a solicitat Sofiei sa-si reformeze justitia, una dintre conditiile impuse pentru aderarea in 2007. Initial, socialistii au negociat cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea, formarea unei coalitii de guvernare, care sa asigure o majoritate confortabila. Dar Simeon a cerut sa-si continue mandatul de sef al executivului pana la intrarea tarii in constructia comunitara. Cererea nu a fost insa pe placul socialistilor, care au decis ulterior alianta doar cu partidul minoritatii turce.
Dezbaterile din ultimele zile din parlamentul de la Sofia au fost foarte aprinse. -Nu trebuie sa uitam ca socialistii s-au pronuntat in trecut impotriva aderarii Bulgariei la UE. Trebuie sa le -multumim- ca au deviat tara spre structurile euro-atlantice, in timp ce vecinii nostri si-au urmat consecvent planurile-, a declarat in plenul legislativului bulgar reprezentantul democrat, Ivan Kostov. Cu toate acestea, este totusi foarte putin probabil ca opozitia sa fie in stare sa obtina majoritatea necesara de voturi in vederea formarii unui nou guvern, repetarea alegerilor putand fi unica solutie pentru iesirea din criza actuala.