Tancuri israeliene insotite de buldozere blindate si sprijinite din aer de elicoptere de lupta au patruns ieri noaptea in teritoriile palestiniene din Fasia Gaza. Atacul a fost declansat prin surprindere, a continuat cateva ore si a vizat, in special, zona taberei de refugiati Khan Younis. Focul tunurilor de pe tanc a distrus 15 cladiri palestiniene aflate nu departe de asezarea israeliana Neve Dekalim, iar buldozerele grele ale armatei care le-au succedat au facut una cu pamantul alte 15. In actiune si-au pierdut viata doi palestinieni, alti cativa zeci au fost raniti si alte cateva sute au ramas fara adapost. Totul s-a desfasurat fara avertizare, actiunile au curs in viteza, iar familiile palestiniene din imobilele supuse distrugerii nu au avut timp sa-si salveze bunurile. A fost cea mai ampla actiune militara declansata impotriva teritoriilor palestiniene. A fost prima patrundere masiva a trupelor israeliene in teritorii, dupa declansarea Intifadei, din septembrie 2000.
-Cantecul ce-mi place-
Trupele israeliene au executat, de fapt, o actiune planificata la nivel inalt, care a avut numele de cod -Cantecul ce-mi place-. Printre obiectivele sale s-a aflat asigurarea continuitatii in lovirea -surselor responsabile pentru teroare-, cum a afirmat generalul de brigada Yair Naveh, comandantul fortelor israeliene din Fasia Gaza. Dar -Cantecul ce-mi place- a fost prima misiune coordonata a armatei Tel-Aviv-ului de a indeplini recentele promisiuni ale premierului Sharon, ca va asigura securitatea populatiei israeliene. Pe motivul ca din acele cladiri pe care le-a distrus, palestinienii executau foc asupra lor, armata israeliana a curatat pur si simplu terenul din preajma unei asezari evreiesti. Daca aceasta strategie va continua, in ce se va transforma insula palestiniana – Fasia Gaza -, care are peste 7.000 de asezari evreiesti? -Operatia a fost parte a actiunilor noastre de a departa pericolul de orasele noastre-, a confirmat si generalul Naveh. Ministrul apararii din Israel, Ben-Eliezer, a incercat sa dea caracter singular actiunii: -Ordinul a fost sa se distruga cateva posturi de unde s-au bombardat comunitatile noastre. Acestea sunt puncte unde nu dorim revenirea palestinienilor.- Mai mult, incursiunea armatei a calificat-o drept -un act de aparare clar-. Ministrul de externe, Shimon Peres, care militeaza pe mai departe pentru incetarea violentelor si reluarea dialogului israelo-palestinian, a declarat ca Israelul -categoric nu este interesat in escaladare-. Acesta a precizat totodata ca nu insista ca Statele Unite sa se implice mai mult in negocieri si in incetarea violentelor. -Eu prefer ca negocierile sa se desfasoare direct, fata in fata-. Oficialitatile palestiniene au cerut comunitatii internationale sa intervina in urma patrunderii trupelor israeliene pe teritoriile palestiniene.
Statele Unite sunt rezervate
Administratia Bush, informata de recentele evenimente, continua sa-si conserve strategia adoptata de la bun inceput de a se implica mai putin in problemele Orientului Mijlociu decat a facut-o Administratia Clinton. Presedintele Bush nu si-a modificat pozitia nici dupa intalnirea cu regele Abdullah al Iordaniei, care timp de o saptamana a facut lobbby la Washington pentru ca Statele Unite sa treaca la intermedierea conflictului. Dupa intalnirea cu regele Abdullah, Bush a avut o singura remarca: -Cred ca amandoi suntem decisi sa gasim calea pacii si stabilitatii in partile noastre de lume-. Regele Abdullah a fost a doua personalitate din regiune dupa presedintele egiptean Hosni Mubarak, care a solicitat interventia Washingtonului in detensionare a conflictului israelo-palestinian. In ceea ce priveste partea palestiniana, aceasta considera atacul trupelor israeliene un eveniment extrem de grav, echivalent cu o stare de razboi.