Primele zile ale anului au adus o crestere de circa trei procente a pretului petrolului si maxime ale ultimilor doi ani, dupa ce pietele au reactionat la stirea privind diminuarea rezervelor strategice americane pana la un minim al ultimilor trei decenii, pe fondul prelungirii grevei din Venezuela, dar si a stirilor referitoare la iminenta unui razboi impotriva Irakului.
Creste pretul petrolului
Ulterior zilei de luni, cand a atins valoarea de 33,65 dolari barilul, pretul titeiului Brent a ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, la 29,80 dolari/baril la bursa din Londra, si 32,27 dolari/baril pe piata din SUA. Pretul a mai scazut putin dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat ca va preveni, prin cresterea productiei proprii, o eventuala criza petroliera internationala.
Cel mai important consumator de petrol pe plan mondial, Statele Unite, se afla intr-o situatie unica in ultimii 26 de ani, rezervele sale strategice inregistrand o scadere spectaculoasa de 16 milioane de barili, pe masura ce exporturile din Venezuela s-au diminuat drastic.
O situatie periculoasa, comenteaza analistii, care apreciaza ca sistemul petrolier mondial va avea o acoperire in stocuri extrem de redusa, intr-o perioada care este, probabil, cea mai incerta din punct de vedere geopolitic in ultimele doua decenii.
Al cincilea exportator mondial de petrol, Venezuela, de peste o luna intr-o greva care a paralizat intregul sector petrolier, nu a livrat in ultima perioada decat cel mult 10% din cantitatile uzuale. Deosebit de afectate sunt SUA, 13% din necesarul sau fiind importat de regula din Venezuela.
Situatia s-a agravat si mai mult in statul sud-american, la sfarsitul saptamanii trecute, cand patru persoane au fost ranite in confruntarile violente dintre grupurile anti si proprezidentiale. Grevistii solicita demisia imediata a presedintelui Hugo Chavez, acuzat de promovarea unui regim dictatorial, dar acesta refuza sa faca un astfel de pas. Mai mult, cu ajutorul armatei, seful statului – fost paramilitar – a promis ca va restabili ordinea in tara.
Din nou in anii *70
Problema este ca o continuare sau chiar agravare a situatiei actuale din Venezuela, deci un nou declin al rezervelor federale americane, ar aduce stocurile la cel mai mic nivel de dupa 1976 si ar inlatura orice urma de flexibilitate operationala din sistem, sustin analistii. Cu atat mai mult cu cat actualele cotatii petroliere, deja suficient de ridicate pentru a afecta cresterea economica din lumea industrializata, inca nu reflecta adevarata amploare a scaderii ofertei. Care se suprapune unei cresteri normale pentru aceasta perioada a cererii, ca urmare a scaderii temperaturilor.
Irakul sau petrolul?
Ce vor face Statele Unite in aceasta situatie? O mutare normala ar fi folosirea in continuare a rezervelor strategice, dat fiind ca petrolul promis de OPEC ajunge in regiune in minimum sase saptamani, comparativ cu perioada de tranzit de cinci zile a titeiului venezuelean. Pe de alta parte, SUA nu-si pot permite o golire drastica a depozitelor, in conditiile pregatirilor de razboi impotriva unui alt exportator mondial de petrol: Irakul.
Mobilizarea trupelor americane in Golf este in plina desfasurare, desertul kuweitian ajungand sa para neincapator pentru intreaga logistica trimisa in zona la ordinul direct al presedintelui George W. Bush. Circa 26.000 de militari urmeaza sa se alature luna aceasta fortelor deja existente in Golf. Decizia SUA de a ataca regimul de la Bagdad pare chiar mai ferma decat anul trecut. Intr-un ultim discurs belicos in fata militarilor, liderul de la Casa Alba a acuzat Irakul de necooperare cu inspectorii ONU si dispret fata de Natiunile Unite, adaugand ca lupta care se pregateste nu va fi una de ocupatie, ci, din contra, de eliberare.