Prins la inghesuiala in razboiul otelului in ultima luna dinaintea unui important an electoral, presedintele american George W. Bush a cedat presiunilor exercitate de Uniunea Europeana via Organizatia Mondiala a Comertului: presa de ieri de peste Ocean da drept sigur pentru aceasta saptamana un anunt prezidential potrivit caruia Statele Unite renunta la taxele de 8-30% impuse la inceputul anului trecut importurilor de otel si produselor siderurgice si menite sa protejeze industria locala de profil. -Washington Post-, primul cotidian american care a dat publicitatii aceasta informatie citand surse din cadrul administratiei si industriei, potrivit carora hotararea prezidentiala -este batuta in cuie-, miza chiar pe ziua de ieri, cel mai tarziu astazi. Masura prezidentiala, asteptata oricum inaintea termenului-limita de 15 decembrie impus de Bruxelles, va impiedica punerea in practica a amenintarilor europene, respectiv impunerea unor sanctiuni de 2,2 miliarde de dolari exporturilor americane pe continent.
Pentru a salva imaginea liderului de la Casa Alba, consilierii prezidentiali au argumentat ca industria siderurgica americana, careia i se promisese un respiro de trei ani, a avut la dispozitie 20 de luni pentru restructurare. De cealalta parte a baricadei, reprezentantii industriei siderurgice – asa-numita -centura de otel-, inclusiv Pennsylvania, West Virginia si Ohio – si-au anuntat revolta impotriva Casei Albe, fapt care l-ar putea penaliza intr-o oarecare masura pe presedintele republican la urnele deschise in noiembrie 2004.
Cert este insa ca, prins intre ciocan si nicovala, Bush a ales raul cel mai mic. Sfidarea OMC, UE si Japoniei (si aceasta din urma a trecut la amenintari la adresa SUA) si mentinerea taxelor vamale, declarate -ilegale- de forul international in urma cu trei saptamani, ar echivala cu sanctionarea producatorilor de citrice, textile, incaltaminte,utilaje agricole, motociclete etc, grupati in state-cheie pentru viitorul politic al actualului presedinte. De altfel, oficialii de la Bruxelles nu au facut nici un secret din faptul ca lista potentialelor tinte americane ale razboiului otelului au fost special alese pentru a-l ataca electoral pe acel Bush care nu ar fi reactionat pozitiv la presiunile de pe continentul european.
Un razboi comercial ar fi putut fi totodata folosit de rivalii democrati pentru a-l acuza pe Bush de o instrumentare foarte slaba a dosarului somajului, comenteaza -Washington Post-. Acum insa, eliminarea taxelor vamale il va ajuta pe presedinte in state precum Michigan, unde uzinele producatoare de automobile si piese auto sunt mari consumatoare de otel si au fost afectate de cresterea brusca a preturilor. In 2000, Bush a castigat Ohio si West Virginia, fief al democratilor, dar a pierdut Pennsylvania si Michigan, acestea doua fiind printre tintele prioritare anul viitor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane