Mai multa implicare
Tarile membre ale UE ar trebui sa fie mai active in Irak, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. El a subliniat ca statele batrAnului continent ar trebui sa contribuie fie din punct militar, fie politic sau chiar economic la crearea unui mediu democratic stabil in aceasta tara, apreciind ca acest lucru ar avea implicatii considerabile in combaterea terorismului la nivel mondial. Barroso a mai recomandat aplanarea disensiunilor starnite in randul statelor occidentale in urma interventiei militare din Irak.
Cutremur
Japonia a fost afectata, in noaptea de duminica spre luni, de un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, produs in Insula Hokkaido din nordul arhipelagului. In urma acestuia, 13 persoane au fost ranite usor. Cutremurul a fost resimtit in nordul si estul Japoniei, de la Sapporo pana la Yokohama, iar Serviciul national de meteorologie a lansat o avertizare privind posibilitatea aparitiei unui val tsunami in regiunea estica a Insulei Hokkaido. Tot in aceasta insula, 1.580 de locuinte au ramas trei ore fara energie electrica, iar circulatia trenurilor a fost intrerupta provizoriu.
Complot
Potrivit presei sarbe, Partidul Democrat, una dintre principalele formatiuni de opozitie, ar pregati rasturnarea coalitiei de guvernare minoritara de la Belgrad, solicitand organizarea de alegeri anticipate in februarie 2005. Publicatia -Vecernje Novosti- sustine ca liderii democrati s-ar fi reunit in cerc restrans la sfarsitul saptamanii, hotarand o schimbare de strategie. La intalnire au participat, printre altii, presedintele Serbiei, Boris Tadici, si Ruzica Djindjici, sotia fostului premier sarb asasinat, Zoran Djindjici. Unul dintre participantii la intrunire sustine ca Boris Tadici s-ar fi declarat foarte nemultumit de politica premierului Vojislav Kostunica privind provincia Kosovo.
Atentat
Explozia unei masini-capcana in apropierea unei sectii de politie din centrul Irakului a provocat moartea a cel putin 12 persoane si ranirea altor 10. Medicii sustin ca 90% dintre victime erau angajati ai sectiei care venisera sa isi ia salariul. Dupa interventia militara din Irak, sediile politiei si ale fortelor de ordine s-au numarat printre tintele preferate ale insurgentilor din aceasta tara.
Bucurie
Desi majoritatea bosniacilor au sentimente impartite legate de inlocuirea trupelor de mentinere a pacii SFOR cu echipele EUFOR, ale Uniunii Europene, majoritatea sarbilor sustin ca se bucura sa-i vada pe americani plecand. -Nu cred ca se va produce vreo schimbare reala. Trupele de mentinere a pacii au acelasi rol, chiar daca au alti comandanti-, a declarat un inginer sarb in varsta de 54 de ani, precizand insa ca e multumit de faptul ca soldatii americani vor pleca din tara, deoarece sunt prea aroganti. Dintre cele trei comunitati ale fostei republici iugoslave – bosniacii musulmani, croatii catolici si sarbii ortodocsi -, acestia din urma s-au dovedit a fi cei mai ostili fata de prezenta militara straina.