Al patrulea avertisment, in doua saptamani, al teroristilor din Al-Qaida, dedicat Italiei si, in special, premierului Berlusconi, contine, de aceasta data, un termen limita, de 15 zile, timp in care armata italiana va trebui sa-si retraga trupele din teritoriul irakian. Reteaua a amenintat ca, in caz contrar, va comite atacuri asupra cetatenilor italieni aflati in intreaga lume. -Ii acordam premierului Berlusconi un termen de 15 zile pentru a-si retrage trupele din Irak. Dupa aceea, nu mai raspundem de valurile de sange italian care vor curge peste tot, in orice moment, si vom declansa un cutremur in tara voastra-, mentioneaza mesajul adresat guvernului de la Roma, semnat de Brigazile Abu Hafs al-Masri, care au revendicat atentatele cu bomba din 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morti, precum si dublul atentat de la Istanbul din noiembrie 2003, in care 25 de persoane si-au pierdut viata.
In acelasi timp, autoritatile de la Washington si, in principal, Departamentul Justitiei au lansat o ancheta de urgenta, incercand astfel sa dea de urma unei sume care depaseste un miliard de dolari, dedicati Irakului. Echipa de investigatori a depistat exemple multiple de frauda fiscala si abuz, privind utilizarea banilor oferiti de catre americani pentru reconstructia Irakului. Se pare ca oficialitatile civile de la Bagdad au cheltuit banii fara sa tina cont ca, la un moment dat, li se va cere socoteala, fiind acum in incapacitatea de a oferi vreo justificare legala a fondurilor. Iata cum peste 24 milioane de dolari s-au folosit pentru inlocuirea monedei irakiene, iar alte 200.000 pentru achizitionarea a 15 camioane destinate politiei, despre care nu se stie inca daca au fost livrate sau nu. Explicatia Bagdadului insa a constat in faptul ca s-a facut tot ce era posibil, in conditiile in care s-a operat intr-o zona de razboi, care incearca sa se puna pe picioare in cel mai scurt timp. Si apoi, potrivit invinuitilor, lipsa documentelor nu inseamna ca banii au fost risipiti fara rost.
Raportul autoritatilor americane este rezultatul primelor investigatii vizand administrarea fondurilor alocate reconstructiei Irakului. Conducatorul anchetei, Stuart W. Bowen Jr., a subliniat ca echipa sa a depistat 27 de cazuri de frauda, printre care unul in care statul american a fost -tras in piept- cu peste trei milioane de dolari, vizand reparatiile unei sonde petroliere. In plus, anchetatorii nu au reusit sa gaseasca 52 din cele 164 de articole principale, aflate pe o lista de inventar de peste 20.000, in custodia KBR, filiala a Halliburton in Irak. Printre articolele absente se numara doua generatoare electrice, in valoare de circa un milion de dolari, 18 camioane, aparatura si vehicule sportive, dar si sase laptop-uri.
Administratia americana nu este preocupata doar de banii investiti in Irak, mai ales ca gruparea Al-Qaida pregateste noi atentate in SUA, vizand sediile din Washington ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, precum si cladirea Bursei din New York, printre alte obiective majore. Si pentru Marea Britanie amenintarile teroriste raman -reale si serioase-, potrivit anuntului ministrului de interne, efectuat dupa ce SUA au sporit nivelul de alerta. Starea de tensiune pare sa fie determinata de afirmatiile ministrului informatiilor pakistanez, Cheikh Rachid Ahmed, care a descoperit, in jurnalul electronic al unui presupus membru Al-Qaida, arestat in Pakistan, responsabil pentru atentatele din 1998, impotriva ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, anumite proiecte de atentate vizand SUA si Marea Britanie.