Folosindu-se de summitul statelor Asia-Pacific, inceput de ieri la Bangkok, presedintele american George W. Bush a dat semnalul unei schimbari fundamentale a politicii externe a Statelor Unite, dupa ce a promis garantii scrise de securitate Coreii de Nord, in schimbul unui program gradual al statului comunist de abandonare a programului nuclear cu destinatie militara, scrie -Washington Post- in editia de ieri.
Desi initial exclusese parafarea unui tratat oficial bilateral de neagresiune cu regimul de la Phenian inainte de punctul final in programul nord-coreean, liderul de la Casa Alba si-a reconsiderat pozitia, anuntand ca un proiect in acest sens va fi pregatit pana la sfarsitul anului, cand Administratia de la Washington spera sa dea un nou start discutiilor cu statul comunist, demarate in august, dar blocate ulterior.
-Nu vom avea nici un tratat-, a insistat totusi presedintele american, ci mai degraba o declaratie de securitate, la intelegere cu celelalte patru state participante la negocieri: China, Japonia, Rusia si Coreea de Sud.
Coreea de Nord a fost de acord cu inghetarea programului sa nuclear in 1994, urmare unui targ cu Administratia Clinton. Relatiile bilaterale au luat insa o turnura neasteptata anul trecut, urmare informatiilor ca statul comunist nu a respectat prevederile acordului. Coreea de Nord este parte a asa-numitei -axe a raului-, alaturi de Iran. Irakul lui Saddam Hussein se incadra in aceeasi categorie, dar Bush a tinut sa precizeze ca SUA favorizeaza o solutie pasnica in cazul nord-coreean.
Pozitia binevoitoare a Statelor Unite a avut parte de reactii publice mai degraba rezervate. Presedintele chinez Hu Jintao a vorbit despre promovarea negocierilor, pentru -gasirea unei solutii pasnice-, in timp premierul japonez Junichiro Koizumi si liderul rus Vladimir Putin au evitat sa faca trimitere la planul lui Bush in declaratiile referitoare la subiectul nord-coreean. De altfel, chestiunea a dominat summitul Asia-Pacific, dedicat teoretic luptei impotriva terorismului si coordonarii politicilor monetare ale statelor membre, in contextul presiunilor americane pentru mentinerea unui dolar slab care sa favorizeze SUA, confruntate cu un deficit bugetar record.
Cat priveste reactia Phenianului, aceasta a fost marcata de testarea unei noi rachete cu raza scurta de actiune, actiune apreciata drept o sfidare a politicii negocierilor in lipsa uor garantii concrete de securitate care sa permita regimului comunist o dezarmare fara teama de repercusiuni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane