Se stie deja ca Statele Unite vor avea cea mai mica contributie la misiunea -Recolta de Baza-, care este menita sa colecteze armamentul de la rebelii albanezi din Macedonia. Se mai stie ca Statele Unite nu vor participa in mod direct la recuperarea armelor, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Craig Quigley. Ceea ce nu se stie este ca Washingtonul va contribui la pacea in regiune printr-o impresionanta campanie de influentare a opiniei publice din Macedonia, in favoarea acceptarii acordului semnat luni de catre liderii partidelor slave si albaneze.
Guvernul Statelor Unite va finanta o campanie puternica de publicitate si de lobby, care va demara in curand si va dura 45 de zile. Scopul acesteia – sa asigure climatul favorabil, astfel incat membrii Parlamentului de la Skopje sa voteze in favoarea ratificarii acordului de pace. Campania va costa cel putin 250.000 de dolari, o suma importanta, daca tii seama ca Macedonia este o tara cu doar doua milioane de locuitori. Americanii vor cumpara spatiu publicitar in radio, televiziune si ziare si vor trimite scrisori personalizate fiecarei familii macedonene. Campania va fi realizata in colaborare cu echipa de strategie a presedintelui Boris Trajkovski. De partea americana, strategia va fi conceputa de Agency for International Development si de alte organizatii non-profit. Mesaje vor fi gandite diferit, pentru fiecare comunitate in parte, in limba lor materna. Macedonenii vor auzi si vor vedea ca acordul de pace ofera stabilitate si securitate, insa nu vor afla cu precizie care sunt detaliile acestuia. Albanezii vor fi bombardati cu mesaje in care li se va spune ca acordul semnat este un raspuns la drepturile lor civile si ca ar trebui sa abandoneze orice legatura cu grupuri extremiste care cer mai multe concesii de la Guvernul de la Skopje.
Statele Unite vor incuraja primarii si liderii locali sa-i recompenseze pe acei membri ai comunitatii care se pronunta in favoarea ratificarii de catre Parlament a acordului de pace si sa faca presiuni asupra celor care se opun. Diplomati occidentali vor vizita membri ai Parlamentului de la Skopje, in timp ce acestia din urma vor fi invitati in Statele Unite, pentru a vedea cum functioneaza principiul bilingvismului in state, precum Texas sau California. Stimulentul pe care Washingtonul il va anunta, la apogeul campaniei sale in Macedonia, va fi promisiunea ca o Conferinta a Donatorilor va fi organizata cat de curand pentru locuitorii acestei foste republici iugoslave, dezvaluie cotidianul -International Herald Tribune- in editia sa de ieri.
The International Republican Institute, o organizatie non-profit, finantata partial de Guvernul Statelor Unite, va participa si ea la campania americana in Macedonia. Aceasta a fost implicata masiv in campania mediatica realizata de Otpor, miscarea studenteasca sarba care a avut o contributie importanta in inlaturarea de la putere a fostului presedintel iugoslav, Slobodan Milosevici, la alegerile de la sfarsitul anului trecut. Campania care va demara in Macedonia va fi organizata pe aceleasi principii si va avea o miza la fel de importanta. Daca Parlamentul nu ratifica acordul de pace, tara s-ar putea cufunda intr-un razboi civil sangeros. Ceea ce ingrijoreaza mai mult Occidentul este ca trupele NATO se vor afla pe teren si va fi foarte greu sa fie retrase in aceste conditii de razboi, comenteaza -International Herald Tribune-. Presedintele macedonean, Boris Trajkovski, si-a pierdut mult din popularitate in ultimele sase luni, iar recastigarea cetatenilor de partea sa este un alt motiv pentru care americanii organizeaza aceasta sustinuta campanie. Trajkovski este perceput acum in tara drept aliatul Occidentului. Macedonenii il invinovatesc pentru ca nu a acceptat o ofensiva militara in forta impotriva gherilelor UCK, iar albanezii il condamna pentru ca trupele guvernamentale au actionat impotriva rebelilor. -Vom incerca sa ne asiguram ca planul de pace este supus dezbaterii publice si ca populatia este corect informata-, a asigurat purtatorul de cuvant al Ambasadei Statelor Unite la Skopje. Detaliile campaniei care va demara in cateva zile, precum si pericolul ca trupele NATO sa fie surprinse de un razboi civil pe pamant macedonean, daca Parlamentul nu va vota acordul, sunt indicii clare ca este vorba despre mult mai mult decat o simpla campanie de informare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane