Home În Lume Submarine cu incarcatura nucleara in coasta arabilor

Submarine cu incarcatura nucleara in coasta arabilor

DISTRIBUIŢI

Tensiunile din Orientul Mijlociu au capatat o noua dimensiune o data cu dezvaluirea recentei pozitii strategice a Israelului, care a modificat rachete conventionale americane pe trei dintre submarinele sale pentru ca acestea sa poarte incarcatura atomica, statul evreu devenind astfel singura putere nucleara din regiune capabila sa lanseze arme de distrugere in masa de la sol, din aer si apa simultan.

Un avertisment pentru Iran


Informatia – dezvaluita, sub protectia anonimatului, de surse din Administratia Bush, citate de -Los Angeles Times- si confirmata de un oficial israelian – are o puternica conotatie de avertisment pentru statele din vecinatatea Israelului, intr-un moment in care puterile occidentale au inceput sa isi exprime ingrijorarea la adresa Iranului, suspectat de desfasurarea unui program nuclear cu tinta militara. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a acordat Teheranului termen-limita pana la 31 octombrie pentru a accepta inspectii internationale detaliate. Autoritatile iraniene neaga ca activitatile sale nucleare ar avea alta destinatie decat cea energetica civila si sustin ca sunt dispuse sa colaboreze pe deplin cu reprezentantii Agentiei Internationale.

Situatia este mult mai complicata prin prisma incidentului din Siria de saptamana trecuta, cand Israelul a lovit la 25 de kilometri de Damasc, acuzand gazduirea de elemente teroriste, cel mai indraznet atac din ultimele trei decenii. Siria a replicat printr-un avertisment referitor la dreptul la autoaparare, caracterizand totodata drept -foarte proaste- relatiile cu Statele Unite, care au refuzat sa sprijine o rezolutie in Consiliul de Securitate, critica la adresa statului evreu. Mai mult, in deschiderea, sambata, a unei reuniuni de trei zile, reprezentanti din 57 de state ai Conferintei Islamice, cea mai importanta grupare politica musulmana din lume, au cerut SUA sa paraseasca teritoriul Irakului si au avertizat ca pozitia Israelului fata de Siria ar putea conduce la izbucnirea unui razboi in toata regula in Orientul Mijlociu. Situatia tulbure din Irak, unde atentatelor antiamericane zilnice li s-a adaugat incercarea unui cleric local de a forma o structura guvernamentala paralela cu cea desemnata de Washington, si criza palestiniana interna, a carei cauza principala rezida in luptele pentru controlul fortelor de securitate, agraveaza contextul politico-militar. Iar incursiunea israeliana in Fasia Gaza, demarata in noaptea de sambata spre duminica, nu are darul de a linisti spiritele.

-Existenta unui program nuclear intr-o regiune aflata in afara controlului international le da avant altor state din zona sa fabrice sau sa achizitioneze la randul lor arme de distrugere in masa-, a declarat pentru -Los Angeles Times- ambasadorul Egiptului la Washington, Nabil Fahmy. -Orice viitor eventual conflict devine mai periculos-, a adaugat acesta. Alaturi de Arabia Saudita si Siria, Egiptul a criticat luna trecuta ONU si SUA pentru ca ignora existenta armelor de distrugere in Israel, in timp ce exercita presiuni asupra Iranului sa renunte la programul nuclear. Diferenta evidenta: Israelul este aliatul de baza al SUA, in timp ce Iranul a fost plasat de presedintele George W. Bush pe asa-numita -axa a raului-, alaturi de Irakul lui Saddam Hussein si regimul comunist nord-coreean.

Ambiguitate nucleara cu sprijin francez si american

Din anii *60, cu acordul americanilor, Israelul a abordat pozitia -ambiguitatii nucleare-, refuzand sa confirme sau sa nege ca dispune de arme nucleare. Evidenta este insa clara si convine intereselor statului evreu, care isi tine astfel in sah vecinii arabi si Iranul. Analisti indepedenti apreciaza ca Israelul dispune de circa 100-200 de arme nucleare sofisticate, cat India si Pakistanul la un loc, toate puteri nucleare nedeclarate. Serviciile de informatii americane ignora deliberat Israelul din raportul bianual solicitat de Congres pentru identificarea statelor care au programe nucleare, evitand astfel plasarea aliatului din Orientul Mijlociu sub sanctiuni economice si militare normale in astfel de cazuri, scrie -Los Angeles Times-. Eforturile Washingtonului de a proteja complexurile nucleare ale Israelului au impins Administratia Clinton sa interzica comercializarea de imagini din satelit ale teritoriului evreu cu o rezolutie de sub doi metri, desi cele cu rezolutie de pana la un metru sunt disponibile in cazul altor tari. Sprijinul american a devenit oficial din 1969, cand, la un an dupa ce directorul de atunci al CIA avansa pentru prima data concluzia ca Israelul dispune de arma nucleara, presedintele Richard Nixon incheia o intelegere cu premierul israelian Golda Meir: atat timp cat Israelul nu efectueaza teste nucleare in public, Statele Unite se angajeaza sa impiedice inspectiile internationale si sa tolereze programele in domeniu.

Operatiunea Dimona

Ajutorul primit de Tel Aviv s-a ridicat la mai mult de atat. Americanii le-au trimis avioane de vanatoare F-15 si F-16, capabile sa conduca un atac nuclear cu bombe sau rachete. La randul ei, Franta a fost puternic implicata prin sprijinul acordat pentru fabricarea primei generatii de rachete Jericho si apoi, la mijlocul anilor *80, Jericho II, cu raza lunga de actiune. Tot Franta si-a trimis specialistii in Israel in urma unui acord semnat in 1956 pentru sprijin in construirea unui reactor nuclear pe baza de plutoniu, in desertul Negev, in apropierea localitatii Dimona, subiect tabu si in prezent pe plan national.

Submarinele cu arme nucleare reprezinta o dorinta mai recenta a Tel Avivului. Trei submersibile speciale au fost comandate din Germania la mijlocul anilor *90 si primite in 1999-2000, scrie cotidianul american. Dimensiunile armelor nucleare au fost astfel modificate pentru a putea fi atasate rachetelor americane de croaziera Harpoon, construite pentru focoase conventionale. Unele schimbari au mai fost operate la sistemul de ghidare a rachetelor si, posibil, la raza de actiune. In planurile militare ale Israelului, unul dintre submarine este plasat in Mediterana, celalalt in Golful Persic, al treilea fiind de rezerva.

Spre deosebire de Iran si statele arabe din Orientul Mijlociu, Israelul, India si Pakistan au refuzat sa semneze Tratatul de neproliferare nucleara din 1968, al carui scop este stoparea inarmarii atomice printr-un mecanism de inspectii si sanctiuni. Israelul permite inspectarea doar a unui reactor de cercetare de mici dimensiuni, iar cei doi colosi asiatici vecini permit monitorizarea fabricilor civile, nu si a instalatiilor militare.

-Toleram armele nucleare in Israel pentru acelasi motiv pentru care le toleram in Marea Britanie si Franta (puteri atomice declarate – n.r.). Nu consideram Israelul o amenintare-, a explicat pozitia ambigua a Washingtonului una dintre sursele americane citate de -Los Angeles Times-. La randul lor, surse israeliene infirma ca statul evreu se va folosi de capacitatile sale atomice pentru a lansa primul un atac impotriva vecinilor sai.


Harta atomica

Puteri nucleare declarate

Statele Unite: Dispun de peste 7.000 de focoase nucleare strategice si este singura tara din lume care are arme atomice stationate la sol in afara granitelor, pe teritoriu strain. Cu focoasele tactice (1.670) si depozite, arsenalul este de 10.000-20.000.

Rusia: 8.232 de arme nucleare, arsenal de 20.000, inclusiv focoase tactice. Ca si SUA, mentine in permanenta 2.000-2.500 de arme pregatite pentru lansare.

Franta: 348 de arme nucleare. 400-482 de focoase strategice, 20 focoase nucleare nestrategice.

Marea Britanie: Circa 160 de focoase nucleare strategice si 100 nestrategice. De pe submarinele Trident, dintre care unul patruleaza in permanenta, pot fi lansate rachete balistice intercontinentale.

China: 140-290 de focoase nucleare strategice, 120-150 nestrategice. Un submarin activ cu rachete balistice.

Puteri nedeclarate

Pakistan: 10 bombe in mai 1998, cand a afectuat primele teste nucleare, 48 in prezent. Sustine ca poate lovi cel putin India.

India: 55-110 bombe.

Coreea de Nord: Ameninta cu programul sau nuclear. Expertii occidentali apreciaza ca Phenianul dispune de un numar redus de focoase, circa 10, si doua sisteme ce pot fi deplasate la sol, pe apa sau pe cale aeriana.

Israel: Circa 200 de arme nucleare. Unii experti plaseaza cifra in jur de 100.

Irak: Acuzatiile americane potrivit carora regimul Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere in masa nu au fost dovedite nici dupa invazia din martie. Oficial, Irakul a renuntat la astfel de programe in 1991.

Iran: Banuit a desfasura program nuclear cu destinatie militara, dar nu are capacitati atomice de atac.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.