Home În Lume Sudan, -cel mai mare dezastru al omenirii-

Sudan, -cel mai mare dezastru al omenirii-

DISTRIBUIŢI

Intr-un moment in care mai-marii lumii par a fi mai preocupati de extinderea puterii si dobandirea unui statut economic din ce in ce mai crescut, in perioada in care banii sunt investiti in proiecte indraznete, futuriste, cand omul mai are doar cativa pasi pana sa cucereasca Universul, in astfel de vremuri mai exista inca locuri pe Pamant unde izolarea, foamea, mizeria, violenta si disperarea troneaza. Natiunile Unite il numesc -cel mai mare dezastru al omenirii-. Congresul Statelor Unite ale Americii l-au calificat drept genocid, in timp ce Uniunea Europeana considera ca este inuman ce se petrece acolo. Este vorba despre Sudan, despre conflictul din regiunea Darfur, care a fortat peste un milion de oameni sa-si paraseasca locuintele si a rapus mii de vieti. Desi situatia se afla la limita imposibilului, de suficient de mult timp, abia acum autoritatile internationale au decis sa ia atitudine, referitor la sanctionarea fortelor armate sudaneze, desfasurate in zona.

ONU se implica

Potrivit oficialilor ONU, numarul victimelor conflictului din regiunea Darfur, din Sudan, ar putea depasi 50.000, fiind o cifra mult mai mare decat se estimase initial. In acest sens, coordonatorul ajutorului umanitar acordat de ONU, Jan Egeland, a declarat ca perspectivele sunt -sumbre- si ca -numarul deceselor creste-, in timp ce hrana, apa si medicamentele nu sunt suficiente pentru refugiatii din tabere. Egeland a mai subliniat ca -toate acestea puteau fi evitate-. -Exista falsa impresie ca lucrurile se imbunatatesc in Darfur, intrucat noi, organizatiile umanitare, putem trimite mai multi oameni decat pana acum-, a adaugat el. Iata de ce Natiunile Unite au reinceput sa trimita rezerve de alimente celor doua tabere de refugiati din Ciad, pe care le parasisera din cauza violentelor. Duminica, organizatia umanitara britanica Oxfam a trimis la Darfur un avion cu 30 tone de apa si echipamente sanitare. Conflictul este cauzat de militiile arabe proguvernamentale, Janjaweed, acuzate de purificare etnica si chiar de genocid impotriva populatiei de culoare din regiune.

Comunitatea internationala a intensificat presiunile asupra autoritatilor de la Khartoum pentru a preveni o catastrofa umanitara la Darfur. Marea Britanie s-a declarat dispusa sa trimita 5.000 de soldati la Darfur, potrivit sefului armatei britanice, generalul Michael Jackson, in timp ce Australia a precizat ca ar putea trimite trupe in Sudan, in cadrul unei eventuale misiuni de pace a ONU. Si premierul britanic, Tony Blair, a precizat ca guvernul sau nu exclude trimiterea unui contingent in Sudan, precizand insa ca pentru moment -nu s-a ajuns la acest stadiu-. -Analizam problema unei contributii-, a subliniat, la randul sau, ministrul australian al apararii, adaugand ca tara sa a fost abordata de ONU in vederea unei participari la o forta internationala care ar putea fi creata pana la sfarsitul anului.

In acelasi context, pe plan diplomatic, o intrevedere a avut loc si la Geneva intre coordonatorul ONU pentru Africa, Mohammed Sahnoun, si reprezentanti ai gruparilor rebele din Darfur. Presedintele american, George W. Bush, a cerut Sudanului sa intervina pentru a pune capat violentelor si sa faciliteze accesul ajutoarelor umanitare la Darfur, Washingtonul depunand chiar un proiect de rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU, amenintand cu sanctiuni guvernul sudanez daca nu opreste militiile arabe responsabile pentru aceste atrocitati. Uniunea Europeana, prin intermediul reprezentantului pentru politica externa, Javier Solana, a cerut, la randul sau, respectarea acordului de incetare a focului. Si in cadrul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, de ieri, s-au analizat mijloacele de actiune, in special cele aeriene, care se impun pentru a se putea ajuta populatia aflata in pericol. -Daca acolo nu vor inceta deportarile, sunt inevitabile sanctiuni impotriva Sudanului-, a subliniat ministrul de externe olandez si presedinte in exercitiu al Consiliului UE, Ben Bot.

Pe de alta parte, ministrul sudanez de externe, Mustafa Osman Ismael, a apreciat ca guvernul sau -are nevoie de timp- pentru a reglementa situatia.

Aceasta dat fiind ca presedintele Sudanului, Omar el Beshir, a respins criticile occidentale la adresa guvernului sau. El considera atitudinea autoritatilor drept -o campanie internationala- impotriva tarii sale, care urmareste sa impiedice proliferarea islamului.

Malnutritie si disperare

In taberele din estul Ciadului se adapostesc in jur de 180.000 de refugiati, o mare parte din acestia neavand acces la ajutoarele umanitare. Alti 43.000 sunt cantonati in Farchana si Bredjing, iar peste 5.000 nu au fost inca inregistrati. Rezervele de medicamente sunt aproape epuizate, in timp ce operatiunile de ajutorare depind exclusiv de starea vremii, care in ultima perioada s-a inrautatit tot mai mult.

In pofida violentelor, liderii agentiei ONU pentru refugiati, UNHCR, au dat publicitatii un raport care exonereaza armata din Ciad de orice vina legata de moartea a doi refugiati, joia trecuta, cand un soldat a impuscat mortal doi refugiati, dintre care unul era acuzat ca ar fi condus la incidente violente, iar alti 17 au fost arestati, fiind invinuiti de a fi luat parte la incidente. Sotia unui lider al refugiatilor si cei trei copii ai sai au fost luati ostatici si amenintati cu moartea, dar au fost insa eliberati mai tarziu. Totusi, nu este foarte clar daca violentele au substrat politic, dar autoritatile din Ciad se tem ca ar putea fi implicate militiile arabe din Sudan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.