Lideri ai celor 10 state candidate la Alianta Nord-Atlantica se reunesc vineri si sambata la Riga pentru a face ultimele pregatiri, in speranta de a-si asigura admiterea in NATO. Rezultatele finale ale examenului la care au fost supuse candidatele vor fi facute publice in toamna, in capitala Cehiei.
Presedintele american, George W. Bush, si premierul britanic, Tony Blair, vor comunica prin satelit cu premierii si ministrii apararii din cele 10 tari, printre care si Romania, alaturi de care se vor afla presedintii celor trei state baltice si unii ministri ai apararii din tari membre NATO.
Dintre cele 10, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria si Romania au primit deja semnale pozitive cu privire la sansele de integrare in organizatia euro-atlantica. Albania si Macedonia sunt inca departe de a-si fi incheiat pregatirile. Iar Croatia a primit, recent, statutul de candidata, motiv pentru care integrarea sa mai are de asteptat.
O extindere cu sapte tari a Aliantei este cea mai probabila varianta admisa de surse neoficiale din mediile diplomatice si militare occidentale. Cu atat mai mult cu cat Moscova si-a redefinit pozitia cu privire la largirea NATO pana la granitele sale. Unele voci de la Moscova continua totusi sa se pronunte impotriva acesteia, argumentand ca integrarea in Alianta nu le va aduce fostilor sateliti sovietici mai multa securitate decat au in prezent.
Elemente extrem de sensibile pentru americani dupa 11 septembrie, capacitatile militare ale tarilor candidate si posibilitatea de a oferi garantii de securitate sunt doua dintre principalele puncte luate in considerare de NATO pentru valul doi al extinderii spre Est. Tocmai de aceea, sansa statelor candidate este aceea de a pune accent pe capacitatile militare, in pofida bugetelor limitate, subliniaza un editorialist de la cel mai popular cotidian leton -Diena-. -Este cat se poate de clar ca NATO va avea un nou rol de acum incolo.
Intrebarea este cum vor reusi aceste noi state sa isi gaseasca locul potrivit pentru a contribui la securitatea Aliantei-, se subliniaza in ziarul leton.
La Riga, vor fi luate, de asemenea, in discutie modalitatile de imbunatatire a performantelor democratice ale fostelor regimuri comuniste, precum si contributia acestora la stabilitatea regionala.