Rebelii talibani au anunțat joi, într-un comunicat, suspendarea discuțiilor preliminare aflate în curs cu americanii pentru a pune capăt conflictului din Afganistan. „Emiratul islamic din Afganistan (comandamentul taliban) a decis să rupă orice dialog cu americanii din cauza neîncetatelor lor schimbări de poziție”, au afirmat rebelii într-un comunicat postat pe Internet.
Înlăturați de la putere la sfârșitul lui 2001 de o coaliție militară condusă de Washington, talibanii conduc de atunci o rebeliune sângeroasă împotriva autorităților de la Kabul și a aliaților lor din cadrul Forței NATO (ISAF), condusă de Statele Unite. La începutul lui ianuarie, pentru prima dată în zece ani de conflict, ei și-au anunțat intenția de a deschide un birou în Qatar pentru a discuta cu Statele Unite. Guvernul afgan a fost de acord cu instalarea acestei reprezentanțe în afara Afganistanului. Talibanii cer însă ca măsură prealabilă pentru orice negociere eliberarea membrilor lor deținuți la Guantanamo.
Sâmbătă, Statele Unite, care vor ca rebelii să renunțe la violență înainte de a discuta, au declarat că nu au luat încă o decizie în privința transferului către Qatar a cinci responsabili talibani deținuți la Guantanamo.
Pe de altă parte, președintele afgan, Hamid Karzai, a cerut joi Statelor Unite să se retragă din bazele militare avansate pe care le ocupă în satele afgane. Karzai a emis această solicitare în timpul unei întrevederi la Kabul cu secretarul american al Apărării, Leon Panetta, la cinci zile după ce un soldat american a ucis 16 civili în sudul Afganistanului. Duminică dimineață, un soldat din contingentul american al Forței internaționale a NATO (ISAF) și-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat, și a ucis ocupanții a trei case din sate învecinate, între care nouă copii și trei femei, după care le-a ars cadavrele.
Totodată, guvernul afgan vrea să asigure din 2013 securitatea țării, în locul Forței internaționale a NATO (ISAF), și nu de la sfârșitul anului 2014, așa cum era prevăzut până în prezent, a mai anunțat joi președinția afgană. Aproape 90.000 de militari din cadrul ISAF ajută în prezent Guvernul afgan să facă față rebeliunii conduse de talibani, înlăturați de la putere de coaliția occidentală la sfârșitul lui 2001.
Georgiana Moroșan