-Este un act terorist pus la punct in centrele teroriste din strainatate- – astfel a calificat presedintele Vladimir Putin luarea catorva sute de ostatici de catre un comando cecen. In cei aproape 10 ani de conflict cu Rusia, rebelii ceceni n-au indraznit sa intreprinda astfel de actiuni la Moscova.
Spre sfarsitul zilei de ieri, in cladirea teatrului situat intr-un cartier muncitoresc al capitei ruse, mai ramasesera peste 400 de captivi. De fapt, numarul ostaticilor nu s-a stiut cu exactitate, cifrele osciland intre 700 si 1.000. A aparut si prima victima: o femeie impuscata de teroristi. Au crezut ca este agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB), institutie care coordoneaza operatiunea de salvare. In jurul teatrului a fost comasata o mare de trupe speciale. Cu toate acestea, nu departe s-au auzit, aseara, mai multe explozii. In timp ce in interiorul teatrului au rasunat rafale de arme-mitraliera. Dupa mai multe incercari de a intra in dialog cu rebelii si de a stabili un canal permanent de comunciare, comandoul condus de Movsar Baraev, fratele lui Arbi Baraev, ucis anul trecut intr-o ambuscada a trupelor ruse din Cecenia, a anuntat ca nu va mai negocia cu nimeni. Si nici nu va mai elibera vreun ostatic. In cursul zilei, Baraev precizase ca nu doreste sa stea de vorba decat cu anumiti politicieni, precum Boris Nemtov sau Irina Hakamada, amandoi exponenti ai Opozitiei. Mai exista o speranta de reluare a tratativelor: in cursul noptii, la Moscova era asteptat Grigore Iavlinski, liderul partidului -Iabloko-, aflat si el intr-un fel de opozitie ponderata fata de Kremlin.
Intre timp, cecenii i-au scris lui Putin, cerandu-i sa dea curs revendicarilor lor: incetarea tuturor operatiunilor militare din Cecenia si retragerea imediata a trupelor ruse din mica republica separatista nord-caucaziana. Tot ieri se credea ca rebelii vor iesi in direct pe posturile de televiziune, dupa ce permisesera intrarea unei echipe de filmare. Rebelii au iesit, intr-adevar, pe micile ecrane, dar la postul de telelviziune Al-Jazira, care a difuzat un mesaj al teroristilor, inregistrat inaintea evenimentelor de la Moscova. Si acum, si in scrisoarea adresata lui Putin, ei au prevenit ca autoritatile de la Kremlin au la dispozitie o saptamana pentru a duce la indeplinire cererile lor. Faptul ca mesajul a fost transmis prin intermediul televiziuni catareze confirma, oarecum, ipoteza vehiculata in special la Washington, conform careia in spatele actiunii teroriste de la Moscova se afla gruparea Al-Qaida. Pe de alta parte, surse neconfirmate au declarat ca, cel putin in faza actuala, nu se pune problema organizarii unui atac asupra teatrului pentru eliberarea ostatecilor. Liderii din intreaga lume si-au exprimat sprijinul pentru Guvernul Rusiei, exprimandu-si speranta intr-o rezolvare rapida a situatiei de criza.
Avem de-a face cu un act terorist, pus la cale intr-unul dintre centrele teroriste din strainatate, unde a fost intocmit planul atentatului si gasiti executantii- – asa a calificat presedintele Vladimir Putin operatiunea de luare de ostatici din Moscova. -Nu exista nici o indoiala ca este vorba de aceiasi criminali care de-a lungul anilor au terorizat Cecenia, iar acum reclama incetarea operatiunilor militare. Au presarat moarte in Cecenia si in afara ei, iar acum vor sa mearga si mai departe-, a declarat liderul de la Kremlin la o noua consfatuire cu reprezentantii institutiilor de forta. -Prima informatie difuzata de reprezentantii teroristilor care au luat ostatici la Moscova a venit de dincolo de granite-, a subliniat seful statului, in prezenta ministrului de interne, Boris Grizlov, si a directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Patrusev. -Principala misiune a organelor de ordine si a serviciilor speciale rezida in eliberarea captivilor cu asigurarea maximala a securitatii lor-, a precizat Putin. El a catalogat luarea de ostatici ca -cel mai mare act terorist- nu numai de pe teritoriul Rusiei. Presedintele Putin a renuntat sa participe la summit-ul Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific, ce-si va deschide maine lucrarile in Mexic. Anterior, el isi anulase o intalnire cu cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder, si o vizita in Portugalia.
Un grup de aproximativ 40 de ceceni, inarmati cu mitraliere si incinsi cu brauri blindate cu explozibil, au luat ostatici, miercuri seara, cateva sute de persoane, intre 700 si 1.000, aflate intr-o sala de teatru. Conform precizarilor teroristilor, in incinta cladirii se afla -50 de combatanti sinucigasi-. Ei au revendicat incetarea operatiunilor militare din Cecenia si retragerea trupelor ruse din mica republica secesionista nord-caucaziana. Actiunea a fost revendicata de o grupare cecena condusa de Movsar Baraev, nepotul unuia dintre liderii militari ai separatistilor, Arbi Baraev, ucis anul trecut intr-o ambuscada organizata de trupele ruse. Potrivit site-ului cecen, kavkaz.org, Baraev conduce un comando din care fac parte -vaduve ale unor luptatori ceceni-. Acelasi site reda cuvintele lui Baraev, conform carora -luptatorii ceceni au venit la Moscova pentru a muri, nu pentru a trai-.
-Vor impusca oameni-
In cursul noptii, teroristii au anuntat ca au minat cladirea teatrului, situat intr-un cartier muncitoresc, din sud-vestul Moscovei. Tot in cursul noptii au fost eliberate 150 de persoane, in special copii, femei gravide si musulmani. In zorii zilei de ieri a fost eliberat un copil suferind de astm. Conform unor surse concordante, printre ostatici sunt straini – germani, britanici, olandezi si americani – numarul lor fiind estimat la 64. Membrii comandoului au amenintat ca vor impusca toti captivii, daca Moscova nu ordona evacuarea soldatilor sai din Cecenia. Avertismentul a fost facut public de Maria Skolnikova, aflata si ea in custodia rebelilor. -Situatia devine tensionata. Revendicarile teroristilor devin ultimative-, a precizat femeia, de profesie medic. -Ei spun: voi sunteti aici de mai bine de 10 ore, iar Guvernul vostru nu a intreprins nimic pentru a va elibera. Esentiala este retragerea trupelor din Cecenia. Daca nu vor pleca, vor impusca oameni-, a adaugat Skolnikova. -Ei au declarat ca vor impusca 10 oameni la fiecare ora, daca solicitarile lor nu vor fi indeplinite-.
Panica si razbunare
Ieri, Moscova a aparut ca un oras asediat. Peste tot au fost intarite masurile de securitate, un accent deosebit punandu-se pe paza obiectivelor strategice, aeroporturi, institutii de stat, spitale. Multe scoli nu si-au deschis portile, parintii temandu-se de teama unor alte atentate, mai ales dupa ce autoritatile au dat de inteles ca operatiunea de miercuri seara ar putea fi doar inceputul unei lungi serii de asemenea atacuri. A fost intarit dispozitivul de securitate si imprejurul Kremlinului. -Dar Mausoleul lui Lenin a ramas deschis-, si-a permis, ieri, sa mai si glumeasca un ziar moscovit. Tensiunea instalata in Moscova si-a pus amprenta si asupra comportamentului oamenilor. Astfel, au fost cateva cazuri cand trecatorii au luat la bataie persoane cu alura caucaziana.
In schimbul deputatilor
Intre timp, comandoul a permis accesul in incinta teatrului a unei echipe de filmare a canalului de televiziune REN-tv. Se pare ca teroristii intentioneaza sa iasa in direct. Dar, pana atunci, ei au formulat noi revendicari, nedezvaluite insa de reprezentantii grupului operativ de eliberare a captivilor, grup creat nu departe de edificiul teatrului. Oricum, ei au acceptat sa stea de vorba cu cativa emisari ai puterii federale: deputatul Iosif Kobzon si Boris Nemtov, liderul Uniunii Fortelor de Dreapta. Cei doi au intrat in interiorul teatrului impreuna cu Marc Franketti, corespondentul publicatiei -Sunday Times-. Dupa 15 minute, Kobzon a iesit purtand in brate un copil, in timp ce Nemtov a ramas in cladire. Ulterior, lui i s-a alaturat un alt deputat, Irina Hakamada. Lor nu li se permite sa discute cu ostaticii. Dupa cum s-a anuntat, teroristii au acceptat sa elibereze 10 captivi in schimbul unui deputat din Duma de Stat, ales de ei. Potrivit deputatului Valeri Draganov, negocierile se desfasoara dupa urmatoarea schema: luptatorilor li se prezinta lista candidaturilor deputatilor care s-au declarat dispusi sa intre pe mana teroristilor, iar acestia raspund prin gesturi, da sau nu. Intrebat daca Nemtov si Hakamada ar putea fi luati ostatici, Draganov a spus: -Nu as dori sa comentez o asemenea posibilitate-.
Premiera in conflictele ruso-cecene
Luarea de civili ca ostatici de catre rebelii ceceni in capitala rusa este o premiera in conflictele ruso-cecene, astfel de actiuni avand loc doar in Caucazul de Nord. De la inceputul celui de-al doilea razboi ruso-cecen, la 1 octombrie 1999, singura operatiune de acest gen a avut loc la 31 iulie 2001, cand aproximativ 30 de persoane au fost retinute intr-o localitate caucaziana de un grup de rebeli, care au cerut eliberarea unor tovarasi de-ai lor. Toti captivii au fost eliberati dupa un asalt al fortelor de ordine, operatiune soldata cu un mort in randul agresorilor.
In timpul primului conflict (1994-1996), rebelii ceceni au recurs de doua ori la luari de ostatici de anvergura. La 14 iunie 1995, circa 200 de ceceni, condusi de liderul militar Samil Basaev, au atacat sediul administratiei locale din Budennovsk (la 120 kilometri de granita cu Cecenia), dupa care s-au retras intr-un spital, unde au luat ostatici aproximativ 1.500 de civili. Confruntarile armate de atunci s-au soldat cu 150 de morti, rebelii reusind sa scape cu 140 de ostatici, eliberati si ei, in Cecenia, dupa un periplu de 24 de ore.
La 9 ianuarie 1996, aproximativ 2.000 de persoane au fost luate ostatici de un comando cecen la Kizliar (in Daghestan). Dupa o saptamana, fortele ruse au lansat un atac impotriva comandoului, care se retrasese, intre timp, la Piervomaiskaia (la granita daghestano-cecena), cu 150 de ostatici.
O actiune de luare de ostatici s-a produs intre 16 si 19 ianuarie 1996, cand un comando procecen a deturnat, in portul turc la Marea Neagra, Trebizonda, un feribot cu 150 de persoane la bord, majoritatea ceceni. Comandoul i-a eliberat pe captivi si s-a predat la 19 ianuarie.
Prognoze privind evolutia situatiei
Cotidianul moscovit -Izvestia- a publicat ieri, in versiunea lui electronica, mai multe puncte de vedere privind modul in care vor putea evolua lucrurile in urmatoarele ore sau chiar zile.
– Ruslan Ausef, fostul presedinte al Ingusetiei, republica vecina Ceceniei: -Inainte de toate, fortele antrenate in operatiunile de salvare a captivilor, fie ca este vorba despre trupe speciale sau unitati de interne, trebuie sa inteleaga foarte bine ca ostaticii trebuie salvati. Este mai mult ca sigur ca teroristii vor arunca in aer cladirea teatrului in cazul in care se va incerca o luare cu asalt a edificiului. Sunt oameni care merg pana la capat-.
– Serghei Gonciarov, presedintele Asociatiei veteranilor trupelor speciale -Alfa-: -Transmiterea in direct pe toate canalele de televiziune a amanuntelor privind eliberarea ostaticilor ar putea dauna derularii firesti a evenimentelor in astfel de situatii. Toate aceste informatii ajung la rapitorii care iau, in consecinta, masurile necesare pentru a contracara orice operatiune venita din afara cladirii teatrului. In felul acesta se pierd foarte multe variante ce-ar fi putut fi folosite de unitatile speciale pentru eliberarea oamenilor. Luarea de ostatici ar putea dura chiar mai multe zile. In ultima instanta, scopul teroristilor este de a se afla cat mai mult timp in atentia opiniei publice, de a se afla cat mai mult pe micile ecrane. Numai asa ei pot demonstra lumii intregi posibilitatea ca scenariul folosit de ei sa fie aplicat in orice alt colt al lumii-.
– Ghennadi Gudkov, vicepresedinte al Comitetului Dumei de Stat pentru securitate: -O luare cu asalt nu va fi initiata daca teroristii nu vor intreprinde actiuni de lichidare a ostaticilor. Teroristii au declarat ca sunt dispusi sa elibereze 50 de oameni, daca la ei va veni Ahmad Kadirov, liderul pro-rus al Ceceniei. Problema este ca, din pacate, Kadirov nu a confirmat stirea conform careia s-a oferit sa devina ostatic in locul altora-.
Si lupii trebuie sa traiasca
Leonid Petrov, seful Asociatei veteranilor subunitatii antiteroriste -Rus-: -Fara indoiala, ce se intampla la Moscova este o situatie fara precedent: Moscova si un asemenea numar de ostatici. Dar, oricat de banal ar suna, pentru profesionisti este o situatie standard, care evolueaza dupa un scenariu cunoscut de teroristi si de serviciile speciale, in egala masura. In opinia mea, lucrurile vor evolua in cadrul dialogului. O alta iesire nu exista. Cele doua tabere vor intra in legatura directa. Teroristii au nevoie de asa ceva. Da, ei nu sunt oameni, ci lupi, dar si lupii trebuie sa traiasca. Daca doreau doar o demonstratie de forta, daca doreau sa moara in numele lui Allah, ar fi facut-o fara sa clipeasca. Prin urmare, sa-i numesti sinucigasi este prematur si exagerat. Dar daca negocierile vor esua, un sfarsit cu varsare de sange este inevitabil-. Intrebat cum se poate negocia cu teroristii, Petrov a apreciat ca -este naiv sa crezi ca presedintele va ordona imediat depunerea armelor si retragerea trupelor din Cecenia. Sa nu uitam ca si tratativele de la Hassaviurt, soldate cu acordul de pace care a pus capat primului conflict ruso-cecen, a luat ceva timp. Insisi teroristii realizeaza ca, cel putin in momentul de fata, revendicarile lor nu vor fi indeplinite. Deci, trebuie gasita o solutie general valabila, trebuie gasite metode de a castiga timp. Teroristii au venit si spera intr-o rezolvare politica. Iar autoritatile trebuie sa constientizeze acest lucru: in ultima instanta, teroristii au venit dintr-o regiune unde este razboi si sunt sinceri in declaratiile lor. Noua ne este greu sa intelegem, pentru ca avem alta psihologie, traim intr-o alta lume, iar orice comparatii sunt inutile-.