Dupa ce presa de la Londra a fost plina de dezbateri legate de posibilitatea interzicerii accesului romanilor si bulgarilor in Marea Britanie dupa aderare, Romania este premiata la capitolul… viziuni.
Un articol publicat, ieri, de -The Times- afirma ca guvernul de la Bucuresti este unul dintre cele mai vizionare dintre cele ale statelor foste comuniste si, in cadrul articolului, razbate o unda de repros la adresa Uniunii Europene. -Dintre marile tari care s-au aflat sub influenta sovietica, Romania are unul dintre guvernele cele mai vizionare si, totusi, inca asteapta sa i se spuna cand se poate alatura blocului comunitar-, scrie autorul articolului.
Scepticii vor spune ca tocmai aceasta este si miza: perspectiva aderarii la UE da puternice impulsuri pentru reforma, iar cei care isi fac griji in legatura cu valul de imigranti cu care se confrunta Marea Britanie nu sunt incurajati de comportamentul nedisciplinat al tarilor care s-au alaturat UE in urma cu doi ani. De fapt, articolul trateaza entuziasmul cu care noile state membre au intrat in blocul comunitar, bucurie care s-a mai pierdut pe parcurs. Dupa o perioada de euforie, noile state membre ale Uniunii Europene si-au pierdut interesul in implementarea reformelor necesare consolidarii statutului lor in blocul comunitar. -Multi dintre noii veniti par incapabili sa faca reformele pe care le-au promis sau, si mai rau, par sa-si fi pierdut interesul in a le face-, scrie cotidianul britanic.
Unul dintre statele care si-au mai pierdut din entuziasm dupa aderare este Ungaria, care a anuntat, saptamana aceasta, ca isi revizuieste planurile privind aderarea la zona euro, anunt care ar reprezenta un semnal ca Budapesta nu intentioneaza sa adopte moneda europeana. La randul lor, Lech si Jaroslaw Kaczynski, fratii gemeni care ocupa functiile de presedinte si prim-ministru al Poloniei, par a se fi concentrat mai mult pe implementarea unei agende culturale conservatoare decat pe problemele economice.
Cehia a reusit saptamana trecuta sa ajunga la un acord pentru formarea unui guvern in urma a doua luni de blocaj politic, insa intentiile coalitiei ar putea duce la aparitia unei noi crize, iar presedintele Vaclav Klaus este in continuare un critic aspru al Uniunii. Noul guvern de stanga din Slovacia demonteaza reformele fiscale si privatizarile predecesorului sau de dreapta. Estonia, care are o crestere puternica, descopera ca inflatia i-ar putea amana aderarea la zona euro. -Sa spunem ca Slovenia se descurca bine, ca sa incheiem discutia; in general, chiar se descurca, dar este o tara foarte mica-, subliniaza -The Times-.
In linii mari, cotidianul britanic evidentiaza imprevizibilitatea noilor state membre si, mai ales, faptul ca acestea nu au reusit sa se conformeze noilor reguli impuse de Uniunea Europeana.