In incercarea de a contracara opozitia Chinei la dislocarea scutului spatial, Statele Unite s-au aratat dispuse sa renunte la obiectiile pe care le aveau fata de programul nuclear al Beijingului. Cu alte cuvinte, China va fi libera sa-si extinda propriul arsenal de rachete nucleare. In urmatoarele saptamani, a anuntat Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui american, Washingtonul se va angaja in discutii intense cu Beijingul, oferindu-i acestuia posibilitatea de a studia planurile americane pentru sistemul de aparare american, privilegiu pe care l-au avut doar partenerii europeni ai Casei Albe si Rusia. Mai mult, Washingtonul este dispus sa recunosca faptul ca Beijingul ar putea dori sa-si testeze arsenalul nuclear intr-un viitor apropiat, punand astfel capat unui moratoriu convenit pe plan international. Aceste mesaje marcheaza o schimbare semnificativa de atitudine a politicii americane. De ani de zile, Statele Unite au descurajat China si alte tari in privinta dezvoltarii arsenalului si a testelor nucleare de orice fel. Scopul acestei noi abordari strategice este acela de a convinge autoritatile de la Beijing ca planurile administratiei americane, mai precis scutul spatial, nu sunt menite sa ameninte sau sa submineze autoritatea militara a Chinei. -Nu credem ca exista vreun motiv pentru care China sa-si intareasca arsenalul, insa aceasta a inceput deja de multa vreme sa-si modernizeze capacitatile militare-, a precizat Condoleezza Rice.
In ciuda argumentelor scoase in fata de administratia de la Casa Alba, opozitia democrata a criticat in termeni extremi de duri aceasta brusca si periculoasa schimbare de atitudine. -Este absurd. Decizia luata demonstreaza ca Washingtonul este dispus la orice concesie pentru a-si construi sistemul de aparare antiracheta balistica, chiar si la una ale carei urmari nu le pot prevedea. Aceasta dorinta irationala si incapatanata de a desfasura scutul spatial trimite un mesaj gresit Chinei si intregii lumi-, a comentat senatorul democrat Joseph Biden, presedintele comisiei pentru politica externa din Senat. Acesta a avertizat in primul rand in privinta consecintelor pe care o astfel de decizie le poate avea asupra Indiei, care va dori sa contrabalanseze arsenalul nuclear chinez. Administratia americana a luat aceasta decizie in timpul unei reuniuni a inaltilor oficiali, menita sa pregateasca vizita pe care presedintele Bush o va face in China luna viitoare. Consilierii acestuia au concluzionat ca Beijingul isi va moderniza oricum arsenalul, cu sau fara acceptul Washingtonului, si ca este mai bine ca Statele Unite sa profite de pe urma acestui lucru, dand senzatia ca fac o favoare Chinei si ca aceasta trebuie sa le ramana datoare. Desi autoritatile chineze planuiesc de mult intarirea arsenalului nuclear, un raport de luna trecuta al Central Intelligence Agency (CIA) a avertizat ca dislocarea scutului spatial american ar determina China sa fie si mai consecventa, antrenand probabil o reluare a cursei inarmarilor in intreaga Asie. Beijingul detine putin peste zece rachete nucleare capabile sa atinga teritoriul Statelor Unite, cele mai multe create in timpul presedintiei lui Mao Zedong in anii *50-*60. Acum, China dezvolta rachete intercontinentale mult mai sofisticate, se arata in raportul pe anul trecut al Congresului american. Acesta precizeaza si ca, pana in 2015, Beijingul va dispune de cateva zeci de rachete cu capete nucleare mici, care ar putea lovi Statele Unite. O astfel de racheta, DF-31, este capabila sa ajunga pe coastele nord-vestice americane, desi a fost proiectata la inceput pentru a lovi Rusia sau Asia. Racheta cu raza lunga de actiune DF-41, pe care China o dezvolta acum, poate atinge aproape orice tinta din interiorul teritoriului american.
Chiar daca noua atitudine a Statelor Unite fata de China constituie o schimbare majora de strategie sau doar, asa cum insista administratia de la Casa Alba, o recunoastere a realitatii nucleare, implicatiile sunt oricum enorme. In interior, George Bush risca sa piarda sprijinul aripii de dreapta a propriului sau partid, care a protestat dintotdeauna impotriva intaririi arsenalului chinez. Democratii au sarit deja in aer, argumentand ca decizia ar putea antrena o cursa a inarmarilor inainte chiar ca tehnologia pentru viitorul scut spatial sa fie testata. India si Pakistanul, noile state care dispun de rachete nucleare, ar putea intra in acest joc al inarmarilor. Decizia Washingtonului ar putea avea un impact major si asupra politicii nucleare a Taiwanului si a Japoniei. Orice avans pe care l-ar lua arsenalul chinez ar putea antrena noi cereri ale Taiwanului de a detine o forta nucleara independenta. Autoritatile de la Tokio se tem ca plasarea unor componente ale scutului spatial pe teritoriul japonez ar putea determina China sa mareasca numarul armelor proiectate sa aiba drept tinta Japonia. Casa Alba a dezmintit aceste informatii, aparurte tn publicatiile -The New York Time- si -The Times-, precizand ca SUA nu fac -afaceri cu China-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane