Home În Lume Trupe franceze la granita cu Sudanul

Trupe franceze la granita cu Sudanul

DISTRIBUIŢI

Dupa ce ministrul de externe al Sudanului, Mostapha Osman Ismail, a calificat rezolutia Consiliului de Securitate al ONU drept inutila si neechilibrata, fortele militare franceze stationate in Ciad au inceput o operatiune umanitara destinata ajutorarii populatiei refugiate din provincia Darfour. Circa 200 de soldati francezi au fost desfasurati ieri la frontiera dintre Ciad si Sudan, operatiunea incepand prin trimiterea unui avion C-130 incarcat cu provizii la Abeche, in estul Ciadului, primul zbor dintr-un pod aerian care se intentioneaza a se realiza intre N*Djamena si regiunea unde se afla refugiatii.

Rolul militarilor este acela de a pregati conditiile pentru distribuirea ajutoarelor in teritoriu. -Trebuie pregatite toate materialele, toate autorizatiile pentru a crea conditiile in care vor fi desfasurate fortele noastre, pentru a securiza frontiera-, a explicat comandantul trupelor franceze. Insusi presedintele Jacques Chirac a cerut -o mobilizare in scopuri umanitare a capacitatilor militare franceze stationate in Ciad-, data fiind -gravitatea situatiei umanitare din provincia Darfour-. Desfasurate in regiune din 1986, aceste trupe franceze formeaza asa-numitul -Dispozitiv Uliu-, Epervier, care, impreuna cu infanteristii marini, Bima, din Libreville, in Gabon, constituie pivotul prezentei militare franceze in Africa Centrala.

Si armata britanica se afla pe picior de plecare in Sudan, pentru a interveni in ceea ce oficialii Natiunilor Unite au calificat drept cel mai mare dezastru umanitar al tuturor timpurilor. Rezolutia ONU, adoptata vineri, prevede sanctiuni drastice pentru Sudan, dat fiind ca cel putin 30.000 de oameni au murit in urma conflictelor din regiunea Darfur. 13 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat in favoarea rezolutiei in care guvernului sudanez i se cere sa dezarmeze militiile Janjaweed si sa ii aduca pe lideri si pe acolitii lor in fata justitiei, avertizand, in acelasi timp, ca trebuie sa se puna capat atrocitatilor in termen de 30 de zile. In perioada imediat urmatoare este prevazuta o intensificare a actiunilor diplomatice, in speranta ca rezolutia nu va ramane doar pe hartie. In ultima zi a mandatului Romaniei la presedintia Consiliului de Securitate, Mircea Geoana a efectuat o vizita de o zi in Sudan, vizand -incurajarea procesului de pace intersudanez-, precum si solutionarea crizei umanitare -deosebit de grave- din regiune.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.