Home În Lume Trupele Israelului patrund in Fasia Gaza si raman

Trupele Israelului patrund in Fasia Gaza si raman

DISTRIBUIŢI

La nici 24 de ore de la atacul aviatiei israeliene asupra statiei de radiolocatie a armatei siriene din Liban, luni seara, armata Tel-Aviv a declansat cel mai dur atac din ultimele sapte luni impotriva fortelor palestiniene din Fasia Gaza. Asupra a nu mai putin de sapte obiective palestiniene, acoperind aproape intregul perimetru al Fasiei Gaza, au tras timp de aproximativ patru ore tancuri, nave de lupta si elicoptere de atac israeliene. Printre tintele vizate s-au aflat doua baze ale Fortei 17, trupele de securitate de elita ale Autoritatii Palestiniene, situate chiar in orasul Gaza. Trupele israeliene, cu 12 tancuri si patru buldozere blindate, sprijinite din aer de elicoptere de lupta, au patruns aproximativ un kilometru in adancimea teritoriului palestinian, in dreptul localitatii Beit Hanun. In calea lor, buldozerele au distrus cladiri si posturi de paza palestiniene. In afara de distrugeri, atacul a provocat moartea unui politist palestinian si ranirea altor 27 de persoane. Dincolo de amploarea atacului, mai grav este faptul ca fortele israeliene au patruns in teritorii palestiniene si au si ramas acolo. Si in Cisiordania, in apropiere de Bethlehem, tancuri israeliene au deschis focul asupra catorva comune palestiniene.

Riposta la bombele din Sderot

Tot ce s-a petrecut nu este altceva decat riposta la bombardamentul de artilerie asupra localitatii Sderot, situata pe teritoriu israelian, au declarat reprezentanti ai armatei Tel-Aviv. In dupa-amiaza zilei de luni, aici au cazut sase bombe de aruncator, trase dinspre teritoriile palestiniene. Una dintre aceasta, foarte aproape de ferma premierului israelian, Ariel Sharon. Nu s-au inregistrat victime, dar premierul nu a ezitat sa deschida imediat un alt front al ripostei dure israeliene. -Nu este vorba despre o ocupare de teritorii, este vorba despre preluarea controlului-, a justificat actiunea purtatorul de cuvant al armatei, generalul Ron Kitrey. Trupele israeliene nu au facut decat ceea ce ar fi trebuit sa faca Autoritatea Palestiniana, iar situatia va continua -cateva zile sau mai multe zile-, pana ce armata se va convinge -ca nu vor mai fi actiuni teroriste si nu se va mai trage asupra cetatenilor sau comunitatilor israeliene-, a subliniat acesta.

-Nu vom fi doborati de Sharon-

-Este clar ca Israelul a extins sfera razboiului sau cu palestinienii. Acesta a facut un nou si periculos pas prin reocuparea unor zone palestiniene-, a declarat imediat dupa atac ministrul palestinian, Kassan Asfour. Acesta a cerut liderilor arabi sa-si reconsidere pozitia absenteista fata de agresiunea israeliana: -Se vor trezi ei dupa ce intregul teritoriu palestinian a fost ocupat si dupa ce Israelul a intrat in toate capitalele arabe?-… -Chemam poporul arab sa coboare in strazi, in tarile lor si sa-si trezeasca conducatorii.- Generalul Abdel-Razek al-Majadeh, seful securitatii publice din teritorii, a informat ca atacul israelian a fost cel mai grav din ultimul timp, dar a bravat afirmand ca -moralul nostru este ridicat-… -Nu vom ingenunchea in fata atacurilor.- -Nu vom fi doborati de Sharon si ciracii sai.-

Nimeni nu are spatiu de manevra

Autoritatea Palestiniana nu are insa si capacitatea de a bloca prin forta actiunile armatei israeliene. Intifada declansata anul trecut nu a putut apara in nici un fel interesele palestiniene. Pana in prezent, aceasta a adus moartea pentru 377 de palestinieni, pentru 13 arabi israelieni si pentru 71 de israelieni, mii de raniti si distrugeri incalculabile. Intifada a avut si rolul nefast de a impune la Tel-Aviv un Guvern mai dur decat cel anterior, iar negocierile de pace au ramas o amintire. Si tot Intifada incepe sa discrediteze liderii Autoritatii Palestiniene, care in mod din ce in ce mai evident sunt depasiti de situatie. De altfel, anturajul lui Yasser Arafat a negat ca forte aflate sub controlul Autoritatii ar fi bombardat Sderotul, ori aceasta este si o recunoastere indirecta a capacitatii limitate de control asupra propriilor teritorii. Solutia luptelor de uzura, care parea a fi unica forma de presiune pentru obtinerea drepturilor palestiniene, da semne ca, de fapt, nu duce nicaieri. Pe cine vor uza mai mult? Pe de alta parte, nici Israelul nu are spatii de manevra. Incet, incet, acesta se izoleaza inapoia cordoanelor de blindate, isi impinge spre teritorii avanposturile, ferindu-si populatia de pietre, de gloante si de proiectile. Israelul mizeaza pe descurajarea pe care o vor induce repetatele lovituri in gol palestiniene. Intrebarea este daca o astfel de abordare va avea efectul scontat intr-o zona unde violentele intre aceiasi actori continua de o jumatate de secol.Va fi sau nu va fi razboi?

Nu va fi, afirma ministrul de externe israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Simon Peres. Iata argumentele sale: -Cand vorbim despre razboi, aceasta inseamna formula Razboiului de Sase Zile, din 1967, a Razboiului Yom Kippur, din 1973, sau a Razboiului de Independenta, din 1948… In opinia mea, asa ceva nu se va mai intampla, pentru ca lumea s-a schimbat. Toate aceste razboaie au avut loc din cauza Razboiului Rece dintre Rusia si Statele Unite… Nu va trebui sa ne pregatim pentru asemenea razboaie, ci pentru luptele care vor urma. Acestea vor avea un caracter diferit, plecand de la continutul lor, de la scop, de la participanti si armele lor… Nu mi-am schimbat opinia ca nu exista nici o cale de iesire din aceasta situatie, cu exceptia caii diplomatice. Desigur, atunci cand apare necesitatea sa te aperi, te aperi, dar aceste probleme nu pot fi rezolvate prin forta-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.